Bust al Regelui Mihai I al României, dezvelit în Parcul Municipal din Bistrița

92

Primăria Bistrița a marcat împlinirea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României prin amplasarea unui bust al suveranului în Parcul Municipal. Totodată, parcul va purta și numele ”Regele Mihai”.

Luni, 25 octombrie, bustul Regelui Mihai a fost dezvelit în prezența mai multor oficialități locale, acesta fiind amplasat în zona labirintului din Parul Municipal, în apropierea Palatului Culturii. 

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o slujbă de sfințire a monumentului. 

Ulterior, reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, Primăriei Bistrița și ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni au dezvelit bustul. 

Au urmat scurte discursuri susținute de primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, și unul dintre reprezentanții Clubului Monarhiștilor Bistrițeni – dr. Tiberiu Podani.

”La 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, comunitatea bistrițeană îl omagiază prin atribuirea numelui de Regele Mihai Parcului Municipal și prin dezvelirea unui bust. Regele Mihai a fost om de un uriaș bun simț, un om de o noblețe desăvârșită și un caracter dincolo de orice îndoială. (…) Un moment memorabil. Sunt mândru că sunt bistrițean și sunt mândru pentru că aparțin unei comunități de oameni vrednici, frumoși, cu adevărat civilizați, români, patrioți și creștini. Fie binecuvântată în veci memoria Maiestății Sale”, a spus primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc. 

De asemenea, dr. Tiberiu Podani a punctat că acest moment reprezintă o recunoaștere a ceea ce a fost și este pentru România Regele Mihai I. 

”Este o mare onoare pentru mine să particip la acest eveniment deosebit. (…) Orice cuvânt pălește în fața evenimentului în sine. În primul rând, vreau să aduc gratitudinea din partea Clubului Monarhiștilor pentru cei care au făcut posibil acest moment deosebit, care este de fapt o recunoașterea firească a ceea ce a fost și este pentru noi Regele Mihai In al României. (…) Este vorba despre un rege, un ultim monarh al românilor care a slujit cu onoare, demnitate, loialitate și credință poporul român. Până în ultima clip a fost aproape de români, din tot sufletul și din toată inima lui. Un rege născut pe pământ românesc, care a trăit o mare parte a vieții pe pământ românesc și care este îngropat tot pe pământ românesc. Cei care i-au fost aproape și l-au cunoscut direct pot spune foarte multe despre personalitatea Regelui I al României. Emblematic pentru români este discursul-testament la împlinirea vârstei de 90 de ani, rostit de Regele Mihai I în Parlamentul României. Multe lucruri sunt de învățat din acest testament, dar cuvintele expuse în 2011 în plenul Parlamentului ar trebui s reținem câteva cuvinte care să reprezinte pentru noi un țel, un imbold și un mod de viață. O țară, un popor nu are viitor dacă nu are morală, credință și memorie – cuvinte spuse din tot sufletul și care au atât de multă încărcătură emoțională. Un al element important și un lucru plin de profunzime din gândirea Majestății Sale Regele I al României a fost cel legat de următoarea frază: Nu am primit țara aceasta ca și moștenire de la părinții noștri, ci am împrumutat-o de la copiii noștri. Un alt lucru demn de ținut minte. Recitesc frecvent acest discurs din 2011 și de fiecare dată sunt emoționat de lucrurile pe care le găsesc în cuvintele deosebite pe care le întâlnesc în pasajele acestui discurs”, a spus dr. Tiberiu Podani, care a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă amplasarea unui bust al suveranului la Bistrița. 

După discursuri, la bustul Regelui Mihai a fost depusă o coroană de flori, ulterior evenimentul fiind declarat încheiat. 

Parcul Municipal din Bistrița va purta numele ”Regele Mihai“, Consiliul Local Bistrița adoptând o hotărâre în acest sens. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.