Cardinalul Iuliu Hossu, beatificat astăzi de Papa Francisc

499

În cadrul ceremoniei oficiată astăzi, 2 iunie 2019, de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj vor fi beatificați șapte episcopi greco-catolici care s-au opus regimului comunist și au fost aruncați în închisoare. Cei șapte episcopi, Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu. au murit în urma prigoanei comuniste la care au fost supuși după instaurarea regimului comunist în țara noastră la 6 martie 1945.

Printre cei șapte episcopi, care de astăzi vor deveni sfinți în calendarul greco-catolic, se numără și Iuliu Hossu, episcopul Marii Uniri, cel care, la 1 decembrie 1918, citea Declarația de Unire, așa numita Rezoluțiune a Adunării Naționale de la Alba Iulia. Totodată, Iuliu Hossu a ținut un discurs prin care a motivat această rezoluție: ,,Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuiește România Mare, una nedespărțită, rostind fericiți toți românii de pe aceste plaiuri. Ne unim pe veci cu Țara Mamă, România! (…). A biruit dreptatea! Acesta-I ceasul dreptății lui Dumnezeu și al răsplătirii Lui. Acesta-I ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credină în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui (…). Ascultați, români fericiți, buna vestirea unirii noastre pe veci cu Țara-Mamă, România!”.

Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885 în satul Milaș. Doctor în filozofie și teologie, a fost preot militar și episcop de Cluj-Gherla. A trecut în eternitate la 28 mai 1970, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic din București.

Cristina Rusu