Cărțile de identitate ale românilor se aliniază normelor UE. Amprenta și cipul devin obligatorii

1539

Se schimbă cărțile de identitate, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici față de cele actuale și vor conține un CIP, cu două amprente și o poză a titularului.

Oficialii europeni cred că aceste elemente de siguranță vor îngreuna furtul de identitate și acțiunile teroriste.

Doar 8 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, mai eliberează cărți de identitate simple. Alte 17 state precum Belgia, Cipru sau Germania au cărți electronice.

În cel mult doi ani, cele simple nu vor mai fi acceptate la granițele Uniunii. Cărțile de identitate vor indică codul de țara al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Noile buletine vor avea o perioadă minima de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Rămâne în vigoare că persoanele peste 70 de ani pot primi buletin valabil pe o perioadă mai mare. După ce normele de securitate vor intră în vigoare la nivel european, toți trebuie să le preschimbăm, dacă vrem să ieșim cu ele din țara, iar variantă fără CIP nu va fi acceptată.

Vor fi la fel de mari cât un card bancar și vor putea fi citite prin sisteme optice. De asemenea, trebuie să respecte standardele minime de securitate stabilite de Organizația Aviației Civile internaționale. Și vor conține obligatoriu un CIP pe care vor fi stocate amprentele și fotografia posesorului. În funcție de naționalitate, fiecare țara va inscripționa un cod în interiorul steagului UE.

Noile cărți de identitate vor putea fi folosite la autentificarea informatică în unele instituții publice precum ANAF sau bănci, iar părinții vor putea cere buletin și pentru copiii sub 14 ani, că să circule mai ușor în Uniunea Europeană.