Cinci medici de familie din Bistrița-Năsăud, care au înregistrat rezultate bune în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, dați exemplu de Instituția Prefectului

136

Un număr de 42 de medici de familie din județul Bistrița-Năsăud participă la campania de vaccinare împotriva COVID-19, unii dintre aceștia având rezultate bune în procesul de imunizare, potrivit Instituției Prefectului. Cinci dintre medicii de familie care au administrat un număr important de doze de vaccin persoanelor care au dorit să se imunizeze au fost invitați să ia parte la ședința din luna iulie a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.

Cele mai importante resurse pe care le avem la îndemână pentru a îmbunătăți procesul de vaccinare unt medicii de familie. Ei influențează mentalități legate de vaccin și pentru că transmit informațiile credibile din punct de vedere medical. De asta i-am invitat astăzi pe cinci dintre medicii de familie din județul Bistrița-Năsăud care au avut cele mai bune rezultate în acest proces de vaccinare. Cred că ei sunt cei care sfințesc locul și spun asta pentru că acolo unde medicul de familie s-a implicat, rezultatele vaccinării sunt bune. Acolo unde medicii de familie nu s-au implicat, rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor noastre”, a spus prefectul Stelian Dolha.

Ulterior, acesta i-a prezentat pe cei cinci medici cu rezultate bune în campania de vaccinare: dr. Raluca Lupu – Braniștea, dr. Marcel Câmpan – Tureac, dr. Rareș Ciuzan – Josenii Bârgăului, dr. Ștefan Grigore – Lunca Ilvei și dr. Pavel Vila – Telciu.

Dr. Raluca Lupu a solicitat autorităților să se implice în continuare în campania de vaccinare și să caute soluții pentru a resuscita procesul, mai ales în condițiile în care un nou val bate la ușă.

”Avem nevoie în continuare de suportul autorităților, dar și de suport religios din partea preoților. Alături de medicul de familie, ca să putem reuși, trebuie să fie și ceilalți. Majoritatea oamenilor care și-au dorit vaccinare au făcut-o deja, dar avem nevoie de ajutor din partea dumneavoastră și a celor care reprezintă modele pentru societate, pentru comunitate. La acest lucru trebuie să ne rezumăm, la ce putem face în viitor, pentru că un lucru e clar – urmează un nou val – și trebuie să resuscităm procesul de vaccinare”, a spus dr. Raluca Lupu.

La rândul lor, medicii de familie din Tureac, Josenii Bârgăului și Lunca Ilvei au mulțumit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud pentru nominalizare și au punctat importanța implicării tuturor autorităților în acest proces.

În schimb, dr. Pavel Vila de la Telciu a ridicat o serie de probleme pe care le-a constatat în acest proces. Acesta a afirmat că a sesizat că au existat situații în care ancheta epidemiologică nu era realizată corect sau că anumiți preoți îi îndeamnă pe credincioși să nu se vaccineze pentru că nu vor mai fi mântuiți. În plus, acesta a adus reproșuri și autorităților implicate în procesul de vaccinare și a cerut intensificarea acțiunilor de verificare în special în ceea ce privește organizarea evenimentelor private.

La final, în semn de mulțumire pentru implicarea lor, prefectul Stelian Dolha le-a înmânat câte o diplomă de apreciere.

Din cei 42 de medici de familie din Bistrița-Năsăud care participă la campania de vaccinare, 23 sunt din mediul rural și 19 din mediul urban. Numărul total al persoanelor vaccinate în cabinetele medicilor de familie din Bistrița-Năsăud este de circa 5.500.

La nivel județean, până la data de 28 iulie, un număr de 61.112 persoane au fost vaccinate complet anti-COVID-19.