CMIDUL de la Tărpiu produce material pentru fabricile de ciment. Află despre ce este vorba

787

O parte din linia de tratare mecano-biologică (TMB) a devenit funcțională la CMIDUL de la Tărpiu. Investiția celor de la Vitalia se ridică la 75.000 de euro

O parte din linia de tratare mecano-biologică (TMB) a devenit funcțională la  CMIDUL  de la Tărpiu. Investiția celor de la Vitalia se ridică la 75.000 de euro

Prezent la CMID, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean a spus că instalația, ciurul cum este denumit, este un pas important spre tratarea și prelucrarea deșeurilor, adică spre o reducere tot mai mare a cantității de gunoi menajer depus direct în groapă.

   

”Avem deja două instalații principale din viitoarea făbricuță: stația de sortare a materialelor reciclabile de mai jos și care a fost funcțională încă de la dechiderea CMID-ului și, acum, această linie  de tratare mecano-biologică (TMB), care, așa cum a spus Liviu Tănase, produce un material foarte căutat de fabricile de ciment”, a precizat Ioan Țintean.

 

” Toți, dar absolut toți locuitorii județului Bistrița-Năsăud trebuie să înțeleagă că în calitatea lor de producători de deșeuri, umede și uscate, este obligatorie colectarea lor selectivă începând cu ianuarie 2019”, spune Ioan Țintean.

 

IMPORTANT DE ȘTIUT:  E faptul că,  Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul în 2016 și pe situația de urgență creată, primăriile din județ au încheiat contracte cu Supercom. ADI Deșeuri a încheiat acest contract pe perioadă determinată și din 3 în 3 luni prelungesc acest contract. Tarif mediul urban: 10 lei cu TVA/persoană faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia. În mediul rural, cetățenii vor plăti 3 lei/persoană/lună, dar NU mai mult de 12 lei/familie (familiile peste 4 membrii vor plăti tariful maxim, 120 lei/familie). Firmele plătesc 340 de lei, față de 360 de lei cât plăteau celor de la Vitalia Servicii pentru Mediu.

 

Vitalia vs Supercom

 

Evident că  de funcționarea CMID-ului dar și a proiectului pentru tratatea și prelucrarea deșeurilor mai există un responsabil: SC Supercom SA, firma care a câștigat  licitația pentru salubrizarea județului, cu o ofertă de 46% din valoarea estimată inițial de beneficiar, firmă care ar trebui să resolve și selectarea deșeurilor, sigur, alături de autoritățiile locale, comunale și județene. Deocamdată, colectarea selectivă se face în sistemul de pubele normale și la cele semiîngropate, instalate în peste 2000 de locuri de pe raza județului Bistrița-Năsăud, situația nefiind una deloc ușoară, mai ales că Supercom pare să facă față, din ce în ce mai greu, contractului semnat cu ADI Deșeuri.

 

Ce pregătește ADI DEȘEURI BISTRIȚA-NĂSĂUD?

 

Este vorba de  un mecanism tehnico – economic care să permită aplicarea instrumentului PPCA, cu rolul de a determina, inclusiv financiar, selectarea deșeurilor generate. Menționăm că astăzi, aproape 90% din cantitatea generată este eliminată la gropa ecologică prin lipsa acțiunilor de selecție ale utilizatorilor, în timp ce țintele asumate de România în fața Comisiei Europene prevăd că doar 52% din deșeurile municipale pot fi depozitate, restul urmănd a fi reutilizate și reciclate, ori valorificate energetic.

 

Martie 2019: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunța că,  ia în calcul, achiziționarea a numai puțin de 74 de mii de pubele galbene cipate. Informația a fost confirmată, atunci,  de vicepreședintele CJ BN, liderul ALDE, Ioan Țintean. Potrivit lui Țintean, aceste pubele galbene cipate vor fi distribuite cetățenilor din județ dar și din Bistrița care locuiesc la case. Cele 2.000.000 de euro vor fi alocate din din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare. Ioan Țintean a explicat ,atunci, că, în  pubelele galbene vor fi colectate plasticul și metalul, în timp ce pubelele negre, care vor fi și ele cipate, vor fi cele în care se va depozita fracția umedă. Capacitate pubelelor galbene cipate este de 240 de litri, cipul urmând să transmit operatorului de salubritate date despre cantitatea de deșeuri produsă de o familie care locuiește la casă.