CNSU a actualizat lista țărilor din zona galbenă. Masca devine obligatorie în spații deschise și în localitățile cu rată de infectare mai mare de 1,5 la mia de locuitori

303

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit o nouă listă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Un număr de 31 de state figurează pe lista galbenă, printre care Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Olanda, Franţa, Spania, Italia, Ungaria şi Marea Britanie.

Persoanele care sosesc în România din unul dintre aceste state vor fi nevoite să stea în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. De la această măsură sunt exceptate persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat dar care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Totodată, persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi după cea de-a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

Noua listă poate fi consultată mai jos:

Pe lângă actualizarea listei cu statele și zonele de risc, hotărârea adoptată de CNSU prevede modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii  în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

Astfel, CNSU propune ca purtarea măștii de protecție să fie obligatorie în toate localitățile din județele în care incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar în județele în care rata de incidență este mai mică de 1,5 purtarea măștii să fie obligatorie  la nivelul localităților unde incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori.