Cod galben de instabilitate atmosferică pentru mai multe județe, inclusiv Bistrița-Năsăud

25

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe judeţe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, valabilă până miercuri seara, precum şi o informare privind manifestări de instabilitate atmosferică, valabilă în toată ţara până vineri seara.

Conform atenţionării cod galben, pe parcursul zilei de miercuri, în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Zonele afectate sunt:

 

 

Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată și la sfârșitul săptămânii.

Pe de altă parte, în intervalul 9 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 23:00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, centrul şi estul teritoriului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25-50 l/mp.