Comuna Șanț dă un excepțional exemplu de comunitate unită, unde omenia este la ea acasă: casele distruse de incendiu sunt reconstruite rapid !

897

Trei case și anexele aferente făcute scrum, la care s-a mai adăugat o casă afectată în proporție de 80 la sută. Acesta a fost bilanțul incendiului de proporții produs în noaptea de joi, 14 octombrie 2019, în comuna Șanț, cel mai puternic incendiu înregistrat în ultimii ani în județul Bistrița-Năsăud. Se spune că omenia se vede în clipe grele iar acum acest lucru este probat în această frumoasă așezare de munte. La chemarea primarului Ioan Szabo a răspuns ca toată suflarea Șanțului, ca un monolit, iar clădirile distruse atunci renăsc cu adevărat din propria cenușă, mai frumoase și mai spațioase decât cele vechi.

Ne-am convins de acest lucru la fața locului, la începutul acestei săptămâni, acolo unde în 5 zile lucrătoare resturile incendiului au fost îndepărtate, au fost turnate fundațiile și s-a ridicat deja parterul noilor locuințe de către localnicii voluntari. Totul în 5 zile lucrătoare ! Un lucru ce face cinste șănțenilor !

E greu de închipuit ce a fost în ziua aceea față de ceea ce se vede acum. Grozăvia încercată pe 14 octombrie i-a marcat puternic pe oamenii din Șanț, dar i-a întărit pentru totdeauna în ipostaza de întreg în mijlocul căruia s-a format o structură solidă de omenie, de solidaritate. Poate nu toți s-au gândit la Dumnezeu când au sărit să ajute, dar, cu siguranță, primarul Ioan Szabo, prin o bună îndrumare, le-a amintit de El. Se poate spune că Dumnezeu a probat puterea de întrajutorare a oamenilor, dorința și putința comunității de a pune umărul în sprijinul vecinului încercat de nenorocire. Și El trebuie să fie mulțumit văzând ce se petrece la Șanț…