Consiliul Local a decis: Cresc tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare din Bistrița

81

Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate în municipiul Bistrița vor fi majorate, proiectul de hotărâre care viza acest lucru fiind adoptat de Consiliul Local.

Proiectul de hotărâre a fost dezbătut în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița din data de 28 octombrie, pe marginea acestuia existând discuții aprinse. Mai mulți consilieri locali PSD, PMP și USR s-au opus proiectului și au cerut municipalității să îl amâne, motivând că mai întâi ar trebui amenajate noi locuri de parcare și abia apoi ar trebui majorate tarifele pentru utilizarea acestora.

În urma propunerii consilierilor locali de amânare a proiectului, primarul Ioan Turc a intervenit și a afirmat că, în opinia sa, un tarif de 20 de lei/lună pentru un loc de parcare rezidențial nu este unul de nesuportat. 

Aici discutăm despre două lucruri – despre parcările rezidențiale și despre cele nerezidențiale. Cu privire la parcările rezidențiale, un preț de 20 de lei/lună nu îl apreciez ca fiind unul de nesuportat, mai ales în condițiile în care administrația trecută – administrația PSD, ca să fie foarte limpede – nu a amenajat locuri de parcare. În condițiile în care, prin realizarea proiectelor de mobilitate, dispar în jur de 3.400 – 3.500 de locuri de parcare, administrația veche nu a venit cu nimic pentru compensarea locurilor de parcare care se pierd. Tarifele diferențiate cred că trebuie să fie aplicate ca o politică bine gândită, bine structurată, la fel cum se întâmplă și în alte orașe, după ce vom veni cu o oferă de locuri de parcare, o oferă semnificativă de noi locuri de parcare. Parcările nu se pot amenaja gratuit. Ele presupun costuri. Noi urmează să accesăm un credit pentru rezolvarea acestei probleme stringente, care într-adevăr întinde nervii bistrițenilor, dar îi asigur pe toți cetățenii municipiului și îndeosebi pe cei care au închiriate locuri de parcare că bănuții care se vor colecta suplimentar prin creșterea tarifului pe locul de parcare vor alimenta fondul din care vom amenaja alte parcări. Eu cred că această abordare este mai degrabă politicianistă. Dacă cei din PSD, care contestă atât de vehement creșterea la 20 de lei/lună a tarifului pentru locul de parcare rezidențial, ar fi încurajat o politică de realizare de noi locuri de parcare, sigur coroborat și cu politici pentru deplasare alternativă, nu aș fi avut nimic de comentat. Numai că nu s-au creat locuri de parcare. Povara – pentru că de acest lucru este vorba – realizării într-un termen scurt a unui mare număr de locuri de parcare este așezată pe umerii acestei administrații”, a spus primarul Ioan Turc. 

Propunerea consilierilor PSD, USR și PMP de amânare a proiectului de hotărâre a fost supusă votului, dar nu a fost adoptată, ulterior fiind supus la vot și proiectul care viza majorarea tarifelor pentru utilizarea locurilor de parcare din oraș, acesta fiind adoptat cu 14 voturi pentru, 5 împotrivă și o abținere. 

În urma adoptării proiectului, tarifele pentru utilizarea parcărilor cu plată vor fi: 

  • 2 lei pentru 30 minute;
  • 3 lei pentru 1 oră;
  • 20 lei pentru 1 zi;
  • prin transmitere SMS: 0,35 euro + TVA/30 minute, din care se virează Primăriei Bistrița 1,35 lei/SMS; 0,55 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei Bistrița 2,12 lei/SMS;
  • abonamentele de parcare ar urma să crească la 70 lei/lună, 180 lei/trimestru, 250 lei/semestru și 480 lei/an. 

În ceea ce privește tarifele pentru utilizarea parcărilor de reşedinţă, acestea vor fi: 

  • 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice;
  • 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice;
  • 25 lei/loc de parcare/lună, respectiv 300 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule;
  • 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv 480 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite.

Noile tarife se vor aplica începând cu data aducerii la cunoștință publică a hotărârii, iar cele pentru parcările de reședință care se atribuie sau a căror termene se prelungesc conform regulamentului se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.