Consiliul Local Bistrița și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea unui imobil de pe Bulevardul Independenței

51

Marți, Consiliul Local Bistrița și-a dat acordul de principiu pentru ca municipalitatea să demareze negocierile în vederea cumpărării unei clădiri de pe Bulevardul Independenței. 

Potrivit administrației locale, este vorba despre imobilul în care au funcționat diferite secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița, aflat acum în proprietatea Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene.

În acest imobil, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a anunțat că intenționează să amenajeze un campus universitar.

Consider că Bistrița are nevoie de un mediu universitar autentic. Oamenii fug de improvizații, fug de diletantism, iar noi nu vom reuși să dezvoltăm în municipiul nostru un mediu universitar adevărat fără investiții în această infrastructură. Am optat pentru această destinație deoarece această clădire este una monumentală. M-am inspirat din ceea ce Universitatea Tehnică a făcut în urma intrării în proprietate a clădirii fostului Parchet (n.r. – de pe Pietonalul Liviu Rebreanu). Observăm că se lucrează asiduu pentru a aduce clădirea la un standard în care să fie posibilă desfășurarea de activități specifice învățământului superior tehnic. În urma unor discuții pe care le-am avut cu reprezentanți ai Universității Tehnice a reieșit faptul că Bistrița poate da mai mult pe această componentă. Evident, ne propunem să atragem studenți din întreg județul și din întreg arealul, adică și din județele învecinate, cum sunt, de exemplu, Maramureș și Suceava. Este imperios nevoie de asigurarea de spații cu funcțiuni de internat – aceasta este concluzia transmisă de reprezentanții Universității Tehnice cu care am discutat. Deci, ținând cont de specificul clădirii, de amplasament, de suprafață, expunere, arhitectura acestei clădiri monumentale, de potențialul municipiului de a își crește componenta de învățământ universitar și de faptul că, atât în România, cât și în Europa, universitățile funcționează în astfel de clădiri, (…) am optat pentru achiziționarea terenului și a clădirilor cu destinația precizată. Bineînțeles, nu ne oprește nimeni să încheiem parteneriate și cu alte universități, dar acesta este un prim punct de vedere. Îl vom discuta și în Consiliul Local, îl vom discuta și cu specialiști. Eu cred că, în acest moment, prioritate ar trebui să aibă Universitatea Tehnică, prezentă de ani buni la Bistrița. Avem deja generații de tineri care au urmat cursurile acestei universități, ei se regăsesc astăzi în ecosistemul economic al municipiului Bistrița, dar, repet, lista nu se închide. Nu discutăm limitativ. Putem avea discuții și cu alte universități”, a explicat primarul Ioan Turc în ședința extraordinară a Consiliului Local Bistrița.

Acordul de principiu a fost votat de 16 consilieri locali, în vreme ce trei s-au abținut de la vot.