Crescătorii de animale din Bistrița-Năsăud pot obține câte 55.000 de euro pentru 15 abatoare mobile, din fonduri europene nerambursabile

1445

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vine în întâmpinarea solicitărilor venite din partea fermierilor de a avea locuri de sacrificare pentru animalele deţinute, îndeosebi în zonele izolate sau a celor care au ferme de mici dimensiuni. Astfel, având în vedere nevoia constantă de a avea carne abatorizată în condiţii certificate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a identificat soluţia finanţării unor abatoare mobile prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor agricole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Prin urmare, potenţialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziţia şi înfiinţarea de abatoare mobile până la data de 15 decembrie 2018. De acest sprijin pot beneficia crescătorii de animale, cooperativele sau grupurile de producători. Abatoarele mobile ar putea deveni o soluţie pentru fermele zootehnice, dar şi pentru micii crescători care sacrifice animale doar ocazional. Abatoarele mobile vor funcţiona ca un centru de sacrificare, tranşare şi comercializare, care va fi autorizat sanitar-veterinar şi va deservi crescătorii de animale din zona de amplasare, dar şi alţi fermieri care au nevoie de aceste servicii.
În cadrul unităţilor de abatorizare se pot desfăşura următoarele activităţi: sacrificarea animalelor, prelucrarea primară, depozitarea, vânzarea cu amănuntul, prestări servicii de sacrificare şi prelucrare. Pentru o mai bună informare a potenţialilor beneficiari, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declanşat o campanie de informare prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene, astfel încât să fie explicaţi clar parametrii şi condiţiile de funcţionare a abatoarelor mobile, beneficiile pe care le aduc crescătorilor de animale, precum şi comunităţilor rurale, în general, dar şi posibilităţile de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud are alocate pe acest palier de finanțare un număr de 15 proiecte, suma alocată per proiect fiind de 55.000 de euro. La nivelul județului nostru, până acum s-au arătat interesate de a accesa fondurile aferente trei persoane fizice și două juridice.