Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă

532

Astăzi, 6 august, creştinii ortodocși și catolici prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului, o sărbătoare care amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, de ziua în care Mântuitorul i-a luat pe muntele din Galileea pe apostolii Petru, Iacov şi Ioan pentru a le întări convingerea, prin schimbarea Sa la faţă, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

De Schimbarea la față a Domnului, în popor există o serie de superstiții și obiceiuri ținute cu sfințenie de credincioși, altfel este mare păcat.

Din ajunul sărbătorii, femeile nu mai au voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.

Se spune că cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Totodată, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi, iar femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată.În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta.