Daniel Suciu (PSD): ”Decizia de a închide magazinele la ora 18:00 este una catastrofală”

83

Deputatul PSD Daniel Suciu este de părere că decizia autorităților naționale de a închide magazinele la ora 18:00, în unitățile administrativ-teritoriale în care rata de infectare a depășit pragul de 4 la mia de locuitori, este una ”catastrofală”.

În opinia deputatului, această decizie nu face altceva decât să creeze aglomerație.

Decizia de a închide magazinele la ora 18:00 este una catastrofală. Am trecut și voi trece și astăzi prin zona marilor magazine. Ele se vor închide și o să vedeți ce aglomerație și cum se calcă oamenii în picioare. Nu toată lumea este acasă dimineața și are timp să își facă cumpărăturile. Este o decizie de neînțeles. În alte țări, autoritățile mai degrabă au mărit programul de funcționare. Noi am făcut exact invers”, a spus deputatul PSD într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

La nivel central, Partidul Social Democrat a depus vineri, 2 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere în anulare, împotriva deciziei Guvernului de a închide magazinele după ora 18:00.

Într-un comunicat de presă, PSD precizează că principala obiecţie împotriva acestei măsuri este că “în elaborarea HG 348 nu s-a avut în vedere, în nici un fel, o documentare şi o analiză ştiinţifică preliminară/studiu de impact, din care să rezulte informaţii relevante privind impactul măsurilor preconizate asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Având în vedere că prin această decizie sunt afectate atât interesele agenţilor economici, cât şi ale cetăţenilor, Guvernul avea obligaţia să motiveze temeinic, cu dovezi ştiinţifice, că măsura are într-adevăr un impact pozitiv în combaterea pandemiei, care să justifice restrângerea drepturilor fundamentale”, se mai arată în comunicatul de presă al PSD.

De asemenea, PSD consideră că Guvernul nu a respectat obligaţiile privind transparenţa decizională.