Decembrie 1989-Decembrie 2019: În urmă cu 30 de ani, 10.000 de oameni au ieșit în stradă să îl dea jos pe Ceaușescu.

428

Decembrie 1989-Decembrie 2019:  În urmă cu 30 de ani, 10.000 de oameni au ieșit în stradă să îl dea jos pe Ceaușescu. Astăzi, o mână de oameni au refăcut marșul revoluționarilor bistrițeni plecați din fața defunctei Mecanica.

Comemorarea martirilor continuă la ora 13.00 în cimitir la Troiță și la ora 14.00 în fața Prefecturii.

 

Întâlnirea a fost fixată la ora 8.00, exact în fața defunctei întreprinderi Mecanica Bistrița , acolo unde s-a aprins scânteia Revoluției din Bistrița. La Mecanica în fața porții au venit foarte mulți membrii ai Asociației ”Bistrița Civică” în frunte cu Florin Chereji, Marius Bălan, Emil Hidoș, de la apel nelipsiind ”băiatul cu fâșul roșu”, Ioan Bența, cel care s-a urcat pe strung și a cerut muncitorilor să iasă afară, Iacob Brănișteanu, Ioan Ciascai. Foarte  mulți dintre cie prezenți fac parte din Asociația ”Bistrița, 22 decembrie”, prezidată acum de George Avram, după ce ani buni, această organizație a revoluționarilor bistrițeni a fost condusă de Ioan Bența, demisionat ca și Florin Chereji, consecință a unor grave neînțelegeri cu George Avram, absent de la acest eveniment.

  

În fața fostei întreprinderi Mecanica, transformată mai apoi în Mebis SA, Ioan Bența, vizibil emoționat, a explicat cum a fost atunci, în vinerii, 22 decembrie 1989, dimineața la ora 8.00: ” Am ieșit atunci de pe poarta aceasta o mână de oameni și ne-am oprit pe podeț de teamă că eram prea puțini și strigam cât puteam da de mai vine cineva. Cum credeți că ne-am simțit când am văzut directorul la poartă cu pistoletul în toc, când ni s-a spus să nu ieșim că pun furtunele de apă pe noi? Dar noi eram deciși să ieșim, să încercăm marea cu degetul. Toată lumea zicea că Bistrița nu va ieși fiind un oraș mic, dar au fost peste 10.000 de persoane în fața actualei Prefecturi”.

După două ore de marș, grupul de revoluționari au ajuns în piața Petru Rareș, în fața fostului Comitet Județean de Partid, actualul Palat Administrativ care adăpostește Consiliul Județean și Instituția Prefectului.

Pe 22 decembrie 1989,  peste 10.000 de bistriţeni au ieşit în stradă

 

La Bistrița în decembrie 1989, ca urmare a unei mișcări de tip domino, lumea a ieșit în stradă, în jur de 10.000 de persoane după anumite estimări. Nu au fost ciocniri între manifestanți și forțele regimului, în special cele ale Ministerului de Interne și mai ales ale Armatei. Totul s-a „jucat” la masa verde, fără violență, iar regula a fost respectată de toți cei implicați. Nu au fost morți și nici răniți, în afara unor incidente izolate, datorate mânuirii incorecte a armamentului și muniției din dotare de unii militari, aflaţi sub influența alcoolului. Majoritatea manifestanţilor bistriţeni, care au protestat în fața Comitetului Județean de Partid și au scandat lozinci anti-comuniste.

 

REMEBER

Bistriţa are doi eroi care au murit în Revoluţia din luna Decembrie 1989. Unul dintre ei este Ioan Sabău, care a decedat la Cluj-Napoca, iar celalalt este Cristian Bucur, decedat la Bucureşti.

Ioan Sabău a fost împuşcat în cap în municipiul Cluj-Napoca în Piata Libertăţii. El muncea în Cluj la Trustul de Constructii şi era student la seral. Trupul său a fost adus şi înhumat în cimitirul din localitatea natală.

Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur. El şi-a pierdut viaţa la Bucureşti, fiind împuşcat în faţa sediului MapN. Era student la Academia Militara Tehnica UM 02545. Dintr-un raport oficial asupra crimelor săvârşite între 16 – 28 decembrie 1989, reiese că în România au fost înregistraţi 1.104 morti şi 3.321 răniţi