Deputatul Ionuț Simionca a semnat moțiunea de cenzură inițiată de PNL

519

PNL, USR, PMP și UDMR au ajuns, marți, la o înțelegere privind depunerea unei moțiuni de cenzură care să demită întregul Guvern Viorica Dăncilă. Moțiunea a fost depusă  în Parlament, iar pentru dezbatere și vot legea prevede un termen de maximum 8 zile de la depunere. În acest context, deputatul bistrițean PMP, Ionuț Simionca, a anunțat faptul că a semnat această moțiune de cenzură: ” Am semnat moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă, în semn de respect pentru românii care au sancționat la vot, în 26 mai, cea mai toxică putere din ultimii 30 de ani! Noi, cei de la PMP, ne dorim un nou executiv la Palatul Victoria și suntem dispuși să ne asumăm guvernarea alături de o coaliţie din rândul partidelor de Opoziţie. Avem obligaţia să demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da şansa României să intre în normalitate!

De știut:

Pentru răsturnarea Guvernului este nevoie de 233 de voturi.

Aliații PNL, USR, PMP și UDMR au, împreună, 191 de voturi.

Grupul lui Victor Ponta, Pro România, a anunțat că nu va semna textul moțiunii de cenzură, dar o să voteze pentru schimbarea Guvernului. Pro România are 24 de parlamentari.

Niciun reprezentant al Pro România nu a fost însă la discuția dintre PNL, USR, PMP și UDMR.

Cei 17 membri ai grupului minorităților sunt împărțiți: unii sunt pro-moțiune, alții împotriva ei, iar grupul nu va avea o poziție unitară. Totuși, opoziția va obține și de aici, cel mai probabil, câteva voturi.

Mai sunt 3 parlamentari neafiliați pe care se bazează opoziția.

În total, opoziția ar putea obține, momentan, în jur de 220-225 de voturi și ar mai avea nevoie de 10-15 voturi dacă toate înțelegerile de până acum vor fi respectate.

PSD și ALDE continuă să aibă, împreună, 240 de voturi, suficiente pentru menținerea în funcție a Guvernului, cărora li se adaugă și o parte din minorități.