Diana Morar (PNL): ”Parlamentul a adoptat propunerea legislativă care reglementează folosirea brăţărilor electronice”

57

Parlamentul a adoptat o propunere legislativă a Partidului Național Liberal care reglementează folosirea brăţărilor electronice în cazul agresorilor, a anunțat deputatul Diana Morar.

Am votat în Camera Deputaților, for decizional, proiectul de lege care prevede utilizarea brățărilor electronice pentru a monitoriza respectarea ordinelor de protecție. Pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, cei împotriva cărora a fost emis ordin de protecție vor fi monitorizați electronic prin brățări fixate la nivelul gleznei sau, doar dacă nu este fizic posibil ori contraindicat medical, pe braț”, a precizat Diana Morar.

Potrivit proiectului, brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecţie, persona supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Imediat cum agresorul depăşeşte limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie. Intervenţia va fi rapidă, cel mai apropiat poliţist se va sesiza.

Deputatul PNL Diana Morar afirmă că sistemul de supraveghere va fi implementat cel târziu începând cu data de 1 martie 2022, în cazurile de aplicare a ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. Această lege adoptată în unanimitate merge la președinte pentru promulgare. După promulgarea ei, proiectul intră în faza pilot, și se estimează că platforma va deveni pe deplin operaţională în anul 2025.

Anul trecut, în România au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție, circa 40% fiind încălcate. Noua lege vine în sprijinul victimelor violenței domestice, care nu vor mai trebui să trăiască în fiecare zi cu spaima că ar putea fi agresate.