Drumul Gării din Beclean, proiectul care va transforma total orașul de pe malurile Someșului Mare are documentația finalizată. Valoarea totală a proiectului e de 5 milioane de euro.

573

Primăria oraşului Beclean a recepţionat documentaţia Proiectului tehnic şi a Detaliilor de execuţie pentru proiectul ,,DRUMUL GĂRII DIN BECLEAN. ÎMBUNĂTĂŢIREA MOBILITĂŢII URBANE A ORAŞULUI BECLEAN”, parcurgând astfel încă o etapă din implementarea acestui proiect.

Realizarea documentaţiei a presupus o muncă deosebită, cuprinsă în numeroase biblorafturi, având în vedere complexitatea proiectului ce va fi materializat de către administraţia locală beclenară.

Având semnat pentru proiectul menţionat contractul de finanţare cu fonduri europene nerambursabile cu nr. 2509 din 14. 06. 2018, iată că la început de an administraţia locală beclenară a mai parcurs un pas în materializarea acestei investiţii prioritare pentru modernizarea infrastructurii stradale, rutiere şi pietonale.

 

După  ce proiectul tenhic şi detaliile de execuţie vor fi avizate de către Agenţia de Dezvoltare Regională NordVest în zilele următoare, se vor demara etapele de implementare şi execuţie a lucrărilor prevăzute de acest proiect, care vor aduce o modernizare totală oraşului Beclean.

 

Proiectul ,,Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” va materializa un set de obiective de investiţii şi măsuri tehnice cum ar fi crearea unor variante rutiere ocolitoare, semaforizare inteligentă a traficului rutier din oraş, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, implementarea unor trasee de transport ecologic, trasee de transport turistic, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.

Administraţia locală beclenară va realiza prin proiectul ,,Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” câteva elemente esenţiale pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal şi trei variante rutiere ocolitoare ale zonei central a  oraşului:

 

la intrarea în oraş dinspre Bistriţa se va amenaja o zonă semaforizată şi va fi un traseu de ocolire al centrului oraşului, peste calea ferată spre Figa pe străzile Horea – Codrului – Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

a doua variantă de ocolire porneşte tot din zona semaforizată la intrarea în Beclean dinspre Bistriţa, urmând străzile : Crişan (pe lângă calea ferată) – Gară – Autogară, iar intrarea pe DN17 se va face pe strada Liviu Rebreanu sau prin construirea unui pod peste Meleş şi apoi pe Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

 

a treia variantă rutieră ocolitoare porneşte din aceeaşi zonă semaforizată, pe străzile Ion Pop Reteganul, pe lângă Dig, pe strada Petru Maior, cu posibilitatea ieşirii în DN17 pe strada Parcului şi strada Someşului.

Iată sintetizate principalele date ale acestui proiect de anvergură ce va schimba total infrastructura stradală a oraşului Beclean:

689 metri liniari, respectiv 16.134 – reabilitare carosabil;

960 metri liniari, respective 3.840 mp carosabil nou;

144 metri liniari, respectiv 3.865 mp – reabilitare trotuare (piatră naturală);

283 metri liniari, respectiv 7.135 mp – trotuare noi;

980 metri liniari de rigole de scurgere;

316 metri liniari de borduri de separaţie;

731 metri liniari/sens, respective 13.462 mp (2 sensuri) – piste de biciclete;

60 de semen de marcaj;

Staţii de autobuz;

 

Bilanţul suprafeţelor – depou garare autobuze:

698 mp suprafaţa de teren;

735 mp suprafaţa construită;

735 mp suprafaţa desfăşurată;

300 mp drum de incintă;

5050 mp spaţiu verde;

432 mp platformă betonată;

445 metri liniari împrejmuire.