După 30 de ani: La sediul Arhivelor Naționale a fost deschis un mic ”Muzeu al comunismului” din Bistrița-Năsăud

603

Au pus mână de la mână, au adus de acasă lucruri despre care generația tânără nu știe nimic sau, aproape nimic, au adus documente, obiecte ale unei epoci demult apuse, deși, 30 de ani  sunt nimic la scara marii istorii. Doar că, acum e vorba de istoria noastră recentă, una începută la 6 martie 1945 și terminată, oficial, la 22 decembrie 1989. Vernisată astăzi la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Expoziția  foto-documentară ”30 de ani de la Revoluția Română” este un recurs la memoria oamenilor, faptelor și locurilor din urmă cu trei decenii, traseul expoziției urmărind perioada dintre 22 decembrie 1989 – 20 mai 1990, dată la care au avut loc în România primele alegeri libere din noiembrie 1946, dată la care, comuniștii au preluat official puterea.

Demersul explorează și o realitate cotidiană, rămasă în umbra cercetărilor, prin expunerea de obiecte din perioada comunistă, ieșite azi din uzul populației, dar și fotografii care arată traiul din ultimele luni ale comunismului și primele luni de democrație, pentru ca acea epocă, trăită de unii dintre noi, să fie mai bine înțeleasă de noile generații, realizând o punte între trecut și prezent, cu ochii spre viitor.

Ce se poate vedea în această expoziție?

Foarte multe obiecte de îmbrăcăminte, casnice, presa vremii sau uniforme de pionieri, militari sau milițieni. Nu lipsesc obiecte de uz casnic (televizor alb-negru pe lămpi, magnetofon, casetofon, căruciorul și butelia de aragaz, clasica carpetă cu „Răpirea din Serai”, un aparat imens de radio – „Modern”, o geantă de serviciu, o valiză de lemn folosită de tinerii recruți la încorporare, nelipsita sticlă de lapte, mileuri și celebru bibelou cu peșete de pe televizorul Diamant.

       

La eveniment au fost prezenți, Cornelia Vlașin, în calitate de gazdă, Ovidiu Frenț, co-organizator, George Avram, participant și președinte al Asociației ”22 Decembrie” Bistrița.

Prefectul Stelian Dolha: ” În1989 tocmai absolveam liceul. Îmi aduc aminte și acum de cozile interminabile de la pâine din Beclean, unde copil fiind eram prins la bara metalică de multe ori și reușeam cu greu să scap de acolo cu o pâine deasupra capului. Am și acum în minte imaginea magazinelor cu rafturile goale, doar cu conserve de pește și zacuscă, dar și acestea nu din abundență. (…) Știm cu toții că cei care uită istoria sau permit uitarea acesteia sunt condamnați să-i repete lecțiile”, a spus prefectul Stelian Dolha la deschiderea expoziției.