”După lupte seculare”, în sfârșit, primarul Ioan Pavelea a reușit să obțină finanțarea pentru restaurarea celebrului pod de lemn din Coșbuc

1576

A trebuit să bată calea Bucureștiului de zeci de ori pentru ca un deziderat important al comunei pe care o conduce să fie, în sfârșit, pus în practică. Este vorba de primarul Coșbucului, Ioan Pavelea, cel care, datorită perseverenței de care a dat dovadă a primit, astăzi, vestea din partea Direcției Patrimoniu Cultural că a fost alocată finanțarea pentru restaurarea multisecularului pod acoperit din lemn, monument de arhitectură, considerat ultimul de acest fel din Europa.

L-au ridicat grănicerii italieni într-o primăvară a anului 1778, din lemn de stejar adus din pădurile saşilor, după modelul podurilor elveţiene: o adevărată bijuterie inginerească. Podul acoperit de la Coşbuc a avut şi el 14 fraţi în Țara Năsăudului, dar niciunul nu mai este în picioare, ca cel din Coşbuc. Ultima reabilitare capitală a avut loc în 1937, însă în urmă cu un an și jumătate, datorită primarului Ioan Pavelea, s-a reușit renovarea învelitorii din draniță, altfel monumentul istoric ar fi fost astăzi…istorie.

Astăzi, am primit confirmarea de la București despre finanțarea a lucrărilor de restaurare, lucrări ce începe în vară și vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Pe această cale, țin să-mi exprim mulțumirea față de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, pentru sprijinul acordat în salvarea acestui obiectiv reprezentativ pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat primarul Ioan Pavelea.