Pornind de la ideea de a folosi o resursă irosită, și anume lâna oilor, și asumându-și curajul de a scrie istorie în domeniul construcțiilor din România, specialiștii modernei fabrici de cherestea ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei au început să implementeze un proiect de construcții revoluționar, chiar în localitatea de pe Valea Ilvelor. Este vorba de o pensiune ridicată în vecinătatea fabricii, clădire construită, cu precădere, din grinzi speciale din lemn, în care îmbinarea cu saltelele din lână de oaie creează o izolare termică și fonică perfectă, ecologică și cost acceptabil, imobil ce va fi dat în folosință la mijlocul acestei veri.
Implementarea acestei proiect de pionierat pentru țara noastră vine după ani de zile de cercetări, vizite în străinătate şi analize cu specialişti din agricultură şi construcţii, alături de agrementările de rigoare, etape parcurse de profesioniștii ”Silvaniei Internaționali” pentru folosirea lânii ca termoizolant. Totul pentru a demonstra că locuinţele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătăţii şi, în plus, ajută oamenii de la munte să supravieţuiască şi satele să nu se depopuleze.
Pentru a vedea exemplul de bună practică dat de constructorii de la ”Silvania Internațional”, am vizitat, miercuri, șantierul de la Lunca Ilvei, unde am stat de vorbă cu arhitectul Daniel Sidor – tânărul ce veghează la punerea în practică a proiectului revoluționar.
”Construim această pensiune de la începutul acestui an, pe amplasamentul fostei cantine a vechii fabrici, noul imobil urmând să vină în sprijinul angajaților de la ”Silvania Internațional”, care vor servi masa aici. Clădirea principală este construită în regim de Demisol + Parter + Etaj + Mansardă. La demisol vor fi mai multe spații de depozitare, la parter – sală de mese, recepția pensiunii, bucătărie, vestiare și grupuri sociale, la etaj – 8 dormitoare în regim hotelier, în timp ce la mansardă vor funcționa două săli de conferințe, o sală de expoziție și o bibliotecă. La mansardă, în sala mare de conferințe va fi un perete impresionat din sticlă, ce va oferi o panoramă deosebită asupra frumuseții naturale a zonei”, ne-a dezvăluit Daniel Sidor. Arhitectul originar din satul Anieș și cu specializări în Austria și Italia, a mai spus că în curtea pensiunii va funcționa un impresionant foișor de vară dar și un minicentru SPA. Bineînțeles că nu vor lipsi parcările și amenajările peisagistice al proprietății
Potrivit interlocutorului, premiera în realizarea acestui obiectiv constă în folosirea lemnului și lânii de oaie într-un tot unitar ce aduce o serie de beneficii net superioare celor folosite în acest moment pe piața de termoizolanți ai clădirilor. ”Primul avantaj este că pierderile de căldură sunt cu 20% mai mici, izolatorii de lână își mențin dimensiunea, spre deosebire de cei sintetici, cărora le lipsește elasticitatea și care își pierd grosimea, și astfel își păstrează proprietățile termice și fonice. Prin comparație cu fibra de sticlă care nu absoarbe deloc umezeala, lâna absoarbe până la 35% din greutatea ei. Mai mult, atunci când temperatura exterioară scade și umiditatea aerului crește, lâna preia din umiditatea suplimentară și eliberează căldură în acest proces. Într-o zi călduroasă procesul se întâmplă invers. Alte materiale, chiar și cele sintetice, se degradează, în vreme ce izolatorii din lână nu putrezesc. Folosirea lânii ca izolator aduce beneficii și sănătății. Practic lâna absoarbe în mod natural diverși poluanți ai aerului iar prin absorbția acestor gaze nocive, izolatorii din lână de oaie filtrează aerul interior”, ne-a explicat Daniel Sidor.
Când a venit vorba despre costurile izolației unei case cu materiale izolatoare obținute din lână, interlocutorul nostru ne-a spus că lucrurile trebuie privite din altă perspectivă decât cea a prețului. Chiar dacă acesta nu este cu mult diferit față de produsele similare din piață, eficiența investiției se vede în timp prin faptul că izolatorii din lână de oaie oferă alte avantaje, cum ar fi reducerea pierderilor de căldură.
”În competiția cu alte produse izolante, trebuie să se țină cont de lambda – o proprietate adimensională care ne spune practic cât de bun este izolatorul – și grosimea stratului. Tehnic vorbind, în cazul lânii țurcane lambda este de 0,032 w/mk, în vreme ce produsul mediu din piață are un lambda de aproximativ 0,041 w/mk. Vorbim deci despre o performanță cu cel puțin 20% mai mare decât la majoritatea produselor din piață. În termeni simpli, la 10 cm de izolație de lână țurcană ar trebui puși cel puțin 12 cm de izolație din alt material de pe piață”, a conchis arhitectul Daniel Sidor.
Fără îndoială, premiera în construcții de la Lunca Ilvei se va constitui într-o carte de vizită definitorie pentru priceperea și hărnicia agentului economic autohton care este moderna fabrică de cherestea ”Silvania Internațional”. Iar marele câștig adus în cadrul acestui proiect imobiliar inovator este folosirea lânii de oaie pentru izolarea clădirilor, crescând astfel rentabilitatea activităţilor de creştere a oilor, venind în sprijinul sectorului ovin. În acelaşi timp, va demonstra că acest produs natural, lâna, o resursă extrem de valoroasă, prezintă o serie de avantaje, fiind vorba de produse naturale, faţă de cele sintetice utilizate în prezent.