Expoziţie de carte şi fotografie dedicată lui Bartolomeu Anania, la Biblioteca Judeţeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud (FOTO)

189

Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud a organizat o expoziţie de carte şi fotografie dedicată lui Bartolomeu Anania, scopul acestui eveniment fiind acela de a marca 100 de ani de la naşterea fostului mitropolit al Clujului.

Expoziția, care cuprinde diferite ediții ale cărților scriitorului Valeriu Anania și un impresionant fond de fotografii, a fost vernisată joi şi va rămâne deschisă publicului.

Provenite din mai multe arhive și colecții, inclusiv din arhiva personală a celui evocat, fotografiile au fost inserate în colaje și au fost expuse pe mai multe bannere. De asemenea, imaginile au fost proiectate și în Sala de conferințe „Gavril Scridon”, unde a fost evocată personalitatea lui Valeriu Anania – scriitorul, cărturarul și ierarhul”, se arată într-un comunicat de presă al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”.

Managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, Ioan Pintea, care a lucrat cu IPS Bartolomeu Anania circa doi ani de zile la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a mărturisit că acesta a rămas pentru el un model de cărturar și un model de slujitor al bisericii și al oamenilor.

“IPS Bartolomeu Anania a fost un mare intelectual, cu un profil distinct, de o cinste ireproșabilă, de o energie nemărginită, de o severitate foarte bine controlată și de o bunătate și o blândețe rarisime. A fost foarte legat de Bistrița și poate că a iubit Bistrița mai mult decât orice alt oraș. A fost aici de zeci de ori și a dorit să participe la toate evenimentele culturale și spirituale majore. Memorabilă rămâne lansarea de la Bistrița a Bibliei, diortosită de Înalt Prea Sfinția Sa, apoi i-am lansat Miorița, cartea de teatru în versuri, pentru că el a fost și rămâne un foarte important dramaturg și, de asemenea, a participat la nenumărate alte întâlniri culturale. IPS Bartolomeu Anania rămâne în amintirea noastră un excepțional ierarh, mare creator și mare iubitor de literatură”, a punctat Ioan Pintea.

Doctorul Mircea Gelu Buta, care a fost, la rândul său, foarte apropiat de IPS Bartolomeu Anania, a rememorat mai multe momente petrecute împreună cu acesta și a prezentat un colaj de imagini din arhiva personală, dar și din arhiva Ioan Pintea, de la activități la care a luat parte cel evocat. Mircea Gelu Buta, autorul a două volume de amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania, a comentat fiecare dintre imaginile prezentate, cu amănunte mai puțin cunoscute, multe dintre acestea fiind realizate cu ocazia diferitelor ediții ale Seminarului Internațional de Medicină și Teologie, inițiat de cei doi.

Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat și vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Tiberiu Kecskes-Simionca, preotul Georgică Cira, de la Protopopiatul Ortodox Năsăud, precum și scriitorul Olimpiu Nușfelean, care a anunțat că este pregătit pentru tipar un număr special al revistei Mișcarea Literară, dedicat lui Bartolomeu Anania.

Conducerea Bibliotecii Județene a anunțat că intenționează să organizeze, în curând, și un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului și ierarhului Bartolomeu Anania.

FOTO: Biblioteca Judeţeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud