(FOTO) Din jurnalul unui năsăudean despre inundațiile catastrofale ce au lovit ”orașul academicienilor” în primii ani ai secolului trecut

976

Că tot țin prima pagină a ziarelor de două zile, inundațiile au creat panică de când lumea. În această seară am intrat în posesia unor inedite însemnări ale unui locuitor al orașului Năsăud de la începutul secolului XX, pe numele său Mihăilă Vertic, în care sunt descrise inundațiile ce au făcut ravagii în localitate în 1902, 1912, 1922 (mai ales), 1932 și 1933. Din acestea aflăm că dus-a fost de ape legendarul pod din lemn de la Tradam, despre moartea a 24 de oameni și nenumărate vite, dar și de foamete ce s-a abătut după ce șesurile au fost înămolite de apele revărsate după ploile abundente. Dar iată ce și-a notat Mihăilă Vertic în carnețelul său despre calamitățile trăite de Năsăud la începutul secolului trecut:

În anul 1902 a fost foarte mare puhoi.

În anul 1912 a fost tot mare puhoi de au mânat podul de la Tradam.

În anul 1922, în Iunie 6, a fost o ploaie foarte mare încât nu s-a întâmplat de când lumea. Valea Caselor a venit atât de mare încât au mânat 24 de oameni și mai multe mărhăi (n.r. – vite) și 22 de case și 57 de grajduri. Era noapte, era foarte rău și moarte multă. Apoi Valea Podului și a Crucii și în sus toate le-a molit. Nu a fost nemica fân, mâloaiele erau toate pe jos, era vai de noi și de șesurile noastre. Iar în anul 1923, mi-am făcut grajdul, cu șpese (n.r. – cheltuială) de 8.000 de lei.

În anul 1932, tot ploi mari și toate văile au stricat drumurile și Valea Caselor, în sus și-n jos mare haram (n.r. pagubă) au făcut apele. Foamete mare s-a întâmplat în multe locuri.

În anul 1933, în 8 iulie (sâmbătă) au venit puhoaie foarte mari, că din 8 iunie tot ploi au fost în răstimpuri iar în iulie, în zilele de 6, 7 și 8, a tot plouat necontenit și a făcut foarte mare pagubă”.