(FOTO) Foarte fain ! Vechi obicei reînviat la Poiana Ilvei: Claca cosașilor

4533

Claca, vechiul obicei prin care oamenii dintr-o comunitate se ajutau reciproc ori de câte ori aveau ceva de făcut, a fost readus la viaţă, vinerea trecută, în Poiana Ilvei, în cadrul unui proiect de promovare turistică a localității de pe Valea Ilvelor.. La inițiativa primarului Ioan Scridonesi, peste 60 de cosaşi au plecat, de dimineaţă, aşa cum cere obiceiul, cu coasele pe umăr, la muncă. Bărbaţii au cosit, iar femeile nu numai că au întors brazdele în urma cosașilor dar au fost responsabile cu mâncarea şi băutura. La final, totul s-a lăsat cu un ospăţ pe cinste, cu cântec și voie bună.

Chiar dacă a fost căldură, s-a lucrat temeinic și cu bucurie aşa cum se făcea pe vremuri. Cel mai în vârstă dintre cosași are 77 de ani și se numește Grigore Guzu ăl Bătrân (fiindcă cel Tânăr este fiul său, cunoscutul rapsod popular poienar cu același nume), iar cel mai fraged, un băiat de 11 ani Ursa Ovidiu Andron. Printe clăcaşi a fost şi primarul din Poiana Ilvei, Ioan Scridonesi, care, de asemenea, a spus că a învăţat să cosească de pe la 11 ani. ”Mi s-a părut interesantă revitalizarea acestui obicei. A fost o clacă de coasă, a fost foarte multă lume, în jur de 50 de cosaşi, iar doamnele au împrăştiat brazdele, au adus apă, ţuică şi gogoşi la clăcaşi. S-a iscat instant şi un concurs de coasă, ce să mai zic: a fost o zi minunată ! Acțiunea face parte dintr-un efort al comunității din Poiana Ilvei de promovare turistică și care are în prim-plan darea în folosință, în cel mai scurt timp, a 10 gospodării țărănești gata să-și răsfețe turiștii. Pe această cale, prin intermediul cotidianului dumneavostră, țin să aduc calde mulțumiri tuturor participanților, în special personalului din cadrul primăriei și membrilor ansamblului folcloric ”Poienița””, ne-a declarat primarul Ioan Scridonesi.

Claca este un obicei prin care se desfăşoară munci colective, de întrajutorare între membrii comunităţii. În trecut, clăcile se organizau în întreaga colectivitate, tinerii, bărbaţii, feciorii şi fetele organizau separat astfel de munci pentru a se ajuta reciproc. Era, pe de altă parte, şi o ocazie de socializare.