(FOTO) În frunte cu primarul Ioan Szabo, locuitorii comunei Șanț sar în ajutorul familiilor care au rămas fără case după incendiul de proporții de joi noaptea

1400

Patru case, două anexe și mai multe mașini unelte dintr-un atelier de tâmplărie făcute scrum, alte patru case afectate parțial, un porc ars de viu. Acesta este bilanțul prin care trec mai multe familii din comuna Șanț, în urma incendiului devastatori de joi noaptea, cel mai violent incendiu din ultimii ani înregistrat în județul Bistrița-Năsăud. Venit cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă, necazul a pornit de la un scurtcircuit electric și s-a propagat extrem de repede, casele fiind apropiate. Materialele din lemn din care au fost făcute imobilele, au făcut ca intervenția pompierilor și sătenilor să fie una deosebit de dificilă, aceștia luptându-se cu focul mai mult de 8 ore !

Nenorocirea a avut loc la strada principală (DN 17 D), în apropierea Ocolului Silvic, iar, în jurul miezului nopții, flăcările au fost zărite de câțiva localnici care, îngroziți, au dat imediat alarma prin 112. Discutând astăzi cu câțiva localnici la locul dezastrului, am aflat că necazul putea fi imens dacă în imediata vecinătate a locului nu s-ar fi aflat un hidrant de apă. ”Dacă nu era acest hidrant pentru a alimenta mașinile cu apă, ar fi ars aproape toate casele din această zonă, așa de mare a fost vâlvătaia. Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului primar Ioan Szabo că a introdus nu demult magistrala de apă și a prevăzut hidranți, altfel era iadul deplin la Șanț !”, ne-a spus un localnic ce ajuta voluntar la demolarea caselor arse.

Tragedia de la Șanț nu a lăsat localnicii indiferenți. La apelul primarului Ioan Szabo a răspuns toată comunitatea pentru ajutorarea celor aflați la necaz.

În calitate de primar, am convocat o ședință de CL pe data de 15 noiembrie, la ora 12.00, pentru a veni în ajutorul celor trei familii, cu un sprijin consistent ce va consta atât din sume de bani cât și din material lemnos pentru construcții pentru a începe de îndată reconstruirea celor patru case distruse de foc. Celelalte familii cu case distruse parțial de incendiul mistuitor vor fi ajutate și ele.

Trebuie să menționez că și-a arătat disponibilitatea de a ajuta aceste familii afectate de incendiu și fabrica de cherestea ”Silvania Internațional”, condusă de familia Iugan.

Primul lucru pe care, însă, trebuie să-l facem este, așa cum ați văzut, eliberarea terenului de resturile arse pentru reconstrucția noilor case iar încă de azi dimineață, cu bucurie am văzut, că peste 30 de localnici voluntari s-au înhămat la această primă etapă de lucru. Se vede încă o dată că locuitorii comunei Șanț sunt o comunitate unită și solidară cu cei aflați la necaz și țin, de pe acum, să le mulțumesc din suflet tuturor !”, ne-a declarat, astăzi, primarul Ioan Szabo.