FOTO-VIDEO: Bistrița are un Monument al Revoluției din 1989. Dezvelirea lui a avut loc astăzi în fața Instituției Prefectului

945

Ziua de 22 decembrie 2019 s-a dovedit a fi și ea o zi lungă, finalul ei consumându-se în sala de ședințe a Palatului Administrativ, acolo unde, participanții la Revoluția din Decembrie 1989 au depănat amintiri și au urmărit un film realizat de managerul  Centrului Cultural Municipal , Dorel Cosma.

După Marșul Tăcerii al membrilor ”Bistrița Civică” și o parte a Asociației ” 22 Decembrie” Bistrița, depunerea unor coroane la Troița din cimitirul municipal, punctul forte al zilei s-a dovedit a fi dezvelirea unei sculpturi din piatră dedicată Revoluției din Bistrița.

Dacă dimineață, lucrurile păreau mai simple, în fața Instituției Prefectului au venit autorități locale și județene, șefi ai instituțiilor de forță. Nu au lipsit, președintele Radu Moldovan, prefectul Stelian Dolha, primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae, membrii Asociației ” 22 Decembrie Bistrița”, vicepreședintele Vasile Puica, președintele PNL BN, Ioan Turc, secretarul general Ovidiu Florean, fețe bisericești, ofițeri de la Brigada 91 Mecanizată sau de la alte structuri.

După omagiu  adus eroilor martiri ai Revoluției, Bucur Cristian Remus și Mihalca Marius Vasile din cimitirul municipal, în fața Palatului Administrativ a avut loc o
ceremonie militară și religioasă din fața monumentului Revolutiei, dezvelit astăzi în Piața Petru Rareș.

Stelian Dolha, prefect: ” În 22 Decembrie, toate orașele erau deja în stradă, iar Bistrița n-a făcut excepție. O țară întreagă a arătat atunci lumii că nu mai suportă tirania și că indiferent de consecințe va merge până la capăt.(…) Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o ei, acești martiri ai libertății, să n-o lăsăm să se stingă. Avem obligația sa nu lăsăm uitarea să se așterne peste memoria lor și a evenimentelor. Și mai ales ca întreg adevărul despre ce s-a întâmplat acum 30 de ani să iasa la lumină, iar vinovații să plătească. Avem datoria ca țara pentru care și-au dat viața să fie așa cum și-au dorit-o: cu oameni liberi, cu valorile așezate la locul lor, cu instituții care să-i slujească pe cetățeni și nu invers.”, a spus prefectul județului, Stelian Dolha, în discursul său din cadrul evenimentului.

În încheiere, a urmat dezvelirea Plăcii Comemorative, aflată pe balconul Revoluției.

De asemenea, membrii Asociației „22 Decembrie” s-au reunit în Sala de ședinte a Palatului Administrativ unde au fost întâmpinați cu o colindă și, în mod simbolic, prefectul le-a acordat revoluționarilor o diplomă de apreciere pentru vitejia pe care au avut-o în urmă cu 30 de ani, cerând libertate.

             

 CATEGORIA: EVENIMENT