Furia apelor pe valea Șieului: 180 de gospodării și terenuri inundate, drumuri blocate, culturi compromise

535

12 iunie va rămâne cu siguranță o dată pe care locuitorii din Șieuț, Șieu, Monor și Gledin nu o vor uita degrabă, codul roșu de inundații anunțat încă de miercuri seară și prelungit până joi dimineață, fiind cât se poate de real. Dezlănțuite, apele au distrus totul în calea lor, numărul gospodăriilor inundate ridicându-se, conform unui comunicat al IGSU, la 180. Tot miercuri noaptea, DJ 172, la ieșirea din Șieu spre Teaca a fost blocat de apele înfuriate. Nu trebuie uitat faptul că, primăria comunei Monor a fost și ea afectată de revărsarea apelor.

O primă evaluare se prezintă astfel:

Gledin: 20 de gospodării inundate, 90 de stupi de albine inundati, 8 stâlpi de telecomunicații căzuți.

Monor: primăria, 3 operatori economici și 15 gospodării inundate și o distilerie distrusă.

Sieuț: 25 de gospodării inundate.

 

Potrivit unu comunicat al IGSU, cele mai semnificative efecte din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat atât sub incidenţa Codului Roşu de fenomene meteorologice severe, dar şi a Codului Roşu hidrologic de scurgeri importante pe versanţi, creşteri de debite şi viituri rapide. Astfel, au fost înregistrate acumulări de apă şi inundaţii în peste 180 de gospodării din localităţile Şieuţ, Gledin şi Monor. Din cauza viiturilor rapide şi a nivelului ridicat al apei, în localitatea Şieuţ, echipajele de intervenţie au salvat o femeie şi doi copii care erau adăpostiţi în podurile locuinţelor, iar în localitatea Monor un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuaţi de urgenţă de către salvatori.

Datorită măsurile preventive întreprinse de cetăţeni, a acţiunilor imediate ale pompierilor militari şi autorităţilor publice locale, precum şi a avertizării timpurii prin sistemul Ro-Alert,evenimentele nu s-au soldat cu victime.