Heliportul de pe SJU Bistrița ar putea fi terminat la începutul anului 2021. Valoarea contractului de proiectare și execuție se ridică la 1,5 milioane de euro

728

Sala de ședințe a Palatului Administrativ a găzduit astăzi semnarea contractului de proiectare și execuție a  unui heliport pe terasa spitalului în vederea asigurării transportului pacienților pe cale aeriană cu elicopterele SMURD, preluarea acestora și dirijarea în cadrul funcțiunilor specifice compartimentului UPU.

Proiectarea dar și execuția întregii lucrări a fost adjudecată  de asocierea Grup Construcţii Est SA din Iaşi şi SC ABC Development Aviation SRL din Bucureşti, valoarea fiind de aproximativ 1,5 milioane euro şi având o durată de 20 de luni din care două luni pentru proiectul tehnic şi 18 luni execuţie propriu-zisă.

Ce se va construi pe terasa SJU Bistrița?

Obiectul contractului constă în construcția unui heliport pe terasa spitalului în vederea asigurării transportului pacienților pe cale aeriană cu elicopterele SMURD, preluarea acestora și dirijarea în cadrul funcțiunilor specifice compartimentului UPU. Acest heliport pe terasa superioară a spitalului este al doilea din România. Primul a fost construit la Oradea, iar Spitalul Universitar București are în plan construcția unui heliport similar.

Construcția va  cuprinde: Înlocuirea acoperișului pe întreaga suprafață a Spitalului; Construcția nouă peste etajul 5, care cuprinde o platformă Heliport, rampă acces lift existent, pasarelă acces lift și spațiu tehnic; Un lift care va conecta Unitatea de Primiri Urgențe cu Heliportul

La semnarea contractului au fost prezenți: președintele CJ BN, Radu Moldovan, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, administratorul județului, Florin Moldovan, directorul economic Teofil Cioarba dar și Marius Cojocaru, reprezentantul companiei Grup Construcţii Est SA

 

Radu Moldovan, președintele CJ BN

„Pentru mine este un moment foarte important. De ceva timp discutăm cu colegii mei, cu managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, încă de pe vremea domnului director Buta, de necesitatea construirii unui heliport pe spital. Atunci ne gândeam la varianta de a scurta timpii de transfer a bolnavilor aflaţi în situaţii limită, de la SJU Bistriţa către alte centre universitare. Bucuria mea este că astăzi am ajuns în situaţia în care, în urma găsirii sursei de finanţare, mai exact bugetul Consiliului Judeţean,  derulării licitaţiilor, pentru că abia la cea de-a doua licitaţie am avut ofertanţi, în urma evaluărilor şi întocmirii Raportului de evaluare a ofertelor să semnăm contractul pentru proiectare şi execuţie. Am ajuns în situaţia în care, în SJU Bistriţa au ajuns specialişti de renume şi acest heliport va fi folosit deja şi pentru preluarea altor bolnavi aflaţi în situaţii limită, în alte spitale, unde nu există specialişti sau dotările necesare pentru a fi trataţi

Marius Cojocaru, administrator Grup Construcţii Est SA

Suntem pe un teren nou, provocator, sunt mândru că am semnat acest contract. Vreau să-l asigur pe domnul preşedinte că nu va dura 20 de luni. Nu putem da un termen pentru că nu ştim cum va fi vremea în această iarnă, însă interesul nostru este să terminăm lucrarea cât mai repede şi să ne luăm banii. Nu am nicio emoţie că lucrarea nu va fi gata cel puţin în termenul contractual. Avem 17 ani de activitate a firmei şi nu am ratat niciun obiectiv, toate lucrările au fost de calitate, toţi clienţii ne recomandă”.

Gabriel Lazany, manager SJU Bistrița

„Vom avea grijă să oferim constructorului absolut toate zonele libere de acces pentru a-şi putea desfăşura lucrarea în condiţii optime şi cât mai rapid, pentru că şi interesul nostru este de a le oferi cetăţenilor heliport funcţional cât mai repede. Eu sunt optimist că finalizarea proiectului va fi într-un timp mult mai scurt, cred că, chiar dacă nu vom putea desfăşura lucrări fizice pe perioada iernii, vom putea face partea de aprovizionare cu echipamente şi utilajele necesare pentru dotarea şi punerea lui în funcţiune. Heliportul va fi în strânsă legătură cu serviciul de urgenţă, pe care sperăm să reuşim să-l finalizăm, să avem un constructor. Suntem la a doua procedură de achiziţie, pentru că prima nu a avut niciun ofertant”.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan a precizat  faptul că, tot astăzi,   la Jibou s-a dat   în funcțiune o bază operațională pentru elicoptere, care va fi dotată cu un elicopter nou și va deservi județul Bistrița-Năsăud. Astfel, SJU Bistrița va fi deservit de două centre (Jibou și Târgu Mureș).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.