Heliportul de pe SJU Bistriţa va fi finalizat în 2020

775

Afirmația aparține managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany și a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.

Heliportul va fi finalizat în 2020Afirmația aparține managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany și a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi preşedintele CJ BN, Radu Moldovan. “Săptămâna viitoare va fi finalizat și probabil semnat contractul pentru un proiect important – heliportul pe spital. Este un proiect pe care l-am gândit din anul 2011, iar finanțarea este asigurată integral de Consiliul Județean. Avem deja toate aprobările și avizele necesare de la Autoritatea Aeronautică. Avem desemnat ofertant câștigător care în această săptămână trebuie să prezinte la Serviciul de Achiziții Publice a Consilului Județean documentele originale pentru a putea fi semnat contractul de proiectare și execuție.”, a spus Gabriel Lazany.

Publicată de Alin Cordos pe Vineri, 23 august 2019

Săptămâna viitoare va fi finalizat și probabil semnat contractul pentru un proiect important – heliportul pe spital. Este un proiect pe care l-am gândit din anul 2011, iar finanțarea este asigurată integral de Consiliul Județean. Avem deja toate aprobările și avizele necesare de la Autoritatea Aeronautică. Avem desemnat ofertant câștigător care în această săptămână trebuie să prezinte la Serviciul de Achiziții Publice a Consilului Județean documentele originale pentru a putea fi semnat contractul de proiectare și execuție.”, a spus Gabriel Lazany.

Reamintim că:

Valoarea totală a proiectului este de 7.881.089,83 LEI (inclusiv TVA), din care construcții-montaj (C+M) reprezintă 5.655.804,38 LEI (inclusiv TVA). Suprafața construită aferentă zonei de funcționare a heliportului este de peste 1000 metri pătraţi.

Durata de realizarea a proiectului este estimată la 20 luni, din care 2 luni este perioada necesară pentru întocmirea proiectului tehnic, iar    18 luni este perioada de execuție a lucrărilor.

În vederea justificării necesității obiectivului de investiții s-a avut în vedere analiza cererii privind asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel județean, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu, precum și îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.

În Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă anual peste 50.000 de cazuri. Astfel, cererea de servicii medicale de urgență este în creștere, de unde apare și necesitatea modernizării și extinderii infrastructurii existente.

Odată cu dezvoltarea sistemului aeromedical din România, s-a înființat și Punctul de Operare Aeromedical Târgu-Mureș și urmează să fie înființat și Punctul de Operare Aeromedical Jibou, ale căror elicoptere sunt preconizate să efectueze misiuni aeromedicale pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

Identificarea oportunităţilor generate de mediul social și legislativ a determinat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să iniţieze lucrările de intervenţie la obiectivul menţionat. Obiectiv principal constă în îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență în cadrul SJU Bistrița.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se propun investiții de tipul reabilitare, modernizare, extindere, dotare infrastructură unități de primiri urgențe-realizare heliport ce vor contribui la asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel local, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu.