Heliportul va fi funcțional în 2020

551

Afirmația aparține managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany și a fost făcută astăzi, Lazany confirmând faptul că e foarte aproape de momentul materializării investiției: ” La anul viitor, cred că, heliportul va fi funcțional”.

Reamintim că:

Valoarea totală a proiectului este de 7.881.089,83 LEI (inclusiv TVA), din care construcții-montaj (C+M) reprezintă 5.655.804,38 LEI (inclusiv TVA). Suprafața construită aferentă zonei de funcționare a heliportului este de peste 1000 metri pătraţi.

Durata de realizarea a proiectului este estimată la 20 luni, din care 2 luni este perioada necesară pentru întocmirea proiectului tehnic, iar    18 luni este perioada de execuție a lucrărilor.

În vederea justificării necesității obiectivului de investiții s-a avut în vedere analiza cererii privind asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel județean, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu, precum și îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.

În Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă anual peste 50.000 de cazuri. Astfel, cererea de servicii medicale de urgență este în creștere, de unde apare și necesitatea modernizării și extinderii infrastructurii existente.

Odată cu dezvoltarea sistemului aeromedical din România, s-a înființat și Punctul de Operare Aeromedical Târgu-Mureș și urmează să fie înființat și Punctul de Operare Aeromedical Jibou, ale căror elicoptere sunt preconizate să efectueze misiuni aeromedicale pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

Identificarea oportunităţilor generate de mediul social și legislativ a determinat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să iniţieze lucrările de intervenţie la obiectivul menţionat. Obiectiv principal constă în îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență în cadrul SJU Bistrița.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se propun investiții de tipul reabilitare, modernizare, extindere, dotare infrastructură unități de primiri urgențe-realizare heliport ce vor contribui la asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel local, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu.