”Îi mulțumim domnului Ioan Szabo, primarul comunei Șanț pentru decizia de a salva patrimoniul cultural al comunității pe care o reprezintă!”

866

Astăzi, meșterii pricepuți din comuna Șanț și-au încheiat misiunea notabilă pentru care au fost trimiși de primarul Ioan Szabo la Muzeul Național al Satului ”Dimitri Gusti” din București, și anume: aceea de restaura casa țărănească Șanț (construit în 1886 și strămutat în Capitală în 1936), obiectiv turistic de patrimoniu național aflat într-o stare avansată de degradare, cu mare trecere la vizitatorii muzeului bucureștean (din simplul motiv al așezării chiar la intrarea în instituție). La finalizarea și recepția lucrărilor, primarul Ioan Szabo și echipa de muncitori condusă de lt. col. dr. Leon Anca au fost felicitați public de conferențiarul universitar doctor Paula Popoiu, directorul muzeului

În preajma sărbătorii Sfântului Dimitrie, ocrotitorul muzeului, ne bucurăm că s-a încheiat restaurarea uneia dintre cele mai frumoase case din muzeu. Casa Șant a renăscut sub ochii nostri datorită meșterilor bistrițeni veniti să îi redea frumusețea. Casa, transferată în 1936 în Muzeul Satului, de echipele conduse de Dimitrie Gusti din satul de pe Valea Șomesului Mare, unul dintre cele 44 de sate grănicerești, are o nou acoperiș cu draniţă.

Îi mulțumim domnului Ioan Szabo, primarul comunei Șanț pentru decizia de a salva patrimoniul cultural al comunității pe care o reprezintă! Și nu putem să nu îi menționăm din nou pe meșterii restauratori: Zaharia Gălan, Constatin Dumitru, Octavian Mihai – tatăl, Octavian Mihai – fiul, Florea Olari, Sebastian Marte și Ion Boancăș. Materialele necesare restaurării au fost asigurate de compania “Silvania International Prod”.

Tuturor, încă o dată, le mulțumim, iar pe dumneavoastră vă invităm să o vizitați, mai ales că urmează Târgul de Sfântul Dumitru!
Vă așteptăm cu drag!”, a transmis conferențiarul universitar doctor Paula Popoiu.

Vizavi de această faptă demnă de toată lauda, modest dar fericit, primarul Ioan Szabo ne-a declarat următoarele: ”Cu susținerea Consiliului Local Șanț, mă bucur din suflet că ne-am dus până la capăt promisiunea de a salva de la distrugere una dintre ”cărțile de vizită” ale frumoasei noastre localități, casă care dă de știre lumii despre hărnicia și trăinicia dovedită de șănțeni. Am mai spus-o și o repet: este o mândrie, pentru noi ca șănțeni, că suntem prima localitate din România care intervine pentru restaurarea unei case de la Muzeul Național al Satului. Așa cum îmi place să spun, oamenii gospodari își doresc ca toate lucrurile să fie puse în rânduială, lucru care definește pe deplin comunitatea din Șanț”.