În primele două luni ale anului 2021, aproape 500 de bistrițeni și-au găsit un loc de muncă

95

În primele două luni ale anului 2021, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud au fost încadrate în muncă 489 de persoane, dintre care 325 sunt femei.

Potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, din totalul persoanelor care și-au găsit un loc de muncă, 226 au peste 45 de ani, 96 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 84 au între 25 și 35 de ani, iar 83 sunt tineri sub 25 de ani .

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 181 provin din mediul urban, iar 308 persoane sunt din mediul rural.

”Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale+postliceale (178), urmate de cele cu studii gimnaziale (139). Numărul celor cu studii profesionale este de 98, cei cu studii superioare sunt în număr de 41, iar cei cu studii primare sunt în număr de 33. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud, 349 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, arată AJOFM Bistrița-Năsăud într-un comunicat de presă.

Pentru integrare pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a AJOFM Bistrița-Năsăud beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Astfel, în primele doua luni ale anului 2021, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 1.390 persoane.