Incredibil: Deşi, după deraierea de la Domneşti circulaţia feroviară a fost reluată duminică seara, şuruburile rupte sau lipsă au fost înlocuite abia luni. Pe magistrala respectivă circulă şi “bucureşteanul”

471

Încă un tren a deraiat pe liniile ferate române. Al cincilea, de la începutul anului. În Bistriţa Năsăud, şuruburile care ţin şinele vechi de peste 35 de ani au cedat sub roţile garniturii. Trei sute de metri au mers pe lângă şine locomotiva şi cele trei vagoane de călători. În tren era însă doar mecanicul şi nimeni nu a fost rănit. Abia luni, câţiva muncitori au venit să înlocuiască şuruburile. Explicaţii oficiale însă nu a dat nimeni. Asta, cel puţin e concluzia trasă de un reportaj al Observatorului de pe Antena1  din această seară.

Înfricoşătoare e lipsa de responsabilitate

Şine întrerupte, traverse sparte, șuruburi vechi de peste 35 de ani. Este situaţia, greu de acceptat, în care se află căile ferate române.

Reamintim că:  între localităţile Domneşti şi Mărişelu, o locomotivă şi trei vagoane au deraiat duminică seară. 300 de metri au rulat… pe lângă şine. În tren era doar mecanicul de locomotivă. Nu a fost rănit.

Oficial, CFR Călători nu reacţionează. Numai în ultimele patru luni, şapte trenuri au sărit de pe şine pe căile ferate din România. Unul dintre ele cu zeci de călători. S-a întâmplat în decembrie, anul trecut, pe ruta Bucureşti – Arad, aproape de Hunedoara.

Echipele de muncitori au venit, abia luni, lângă Domneşti, în Bistriţa Năsăud, să schimbe şuruburile rupte sau care lipsesc, doar în zona unde a deraiat trenul.

După noua cârpeală, circulaţia feroviară a fost reluată în… condiţii normale. Pentru acest an, oficialii din Transporturi promit investiţii în Căile Ferate Române: din buget, vor aloca 3,6 miliarde de lei.