ÎNGRIJORĂTOR: : Nivelul decibelilor din Bistrița și Beclean sunt mult peste limita admisă

451

Agenția de Protecție a Mediului a făcut publice rapoartele în ceea ce privește calitatea aerului pe care bistrițenii îl respiră zilnic dar și nivelul decibelilor din județul Bistrița-Năsăud.

Astfel,  nivelul decibelilor înregistrat în Bistrița, Beclean și Năsăud, aici lucrurile stau foarte prost pentru bistrițeni și beclenari, nivelul cel mai ridicat al decibelilor fiind înregistrat în luna august în capitala de județ la intersecţia stradală B-dul Independentei – Str. Libertăţii – Str. Sigmirului – 84,5 dB fața de nivelul legal admis de 75 dB. Nici orașul Beclean nu stă mai bine, nivelul de decibeli înregistrat la trecerea de pietoni din fața primăriei fiind de 82,8 dB.

Depășirile se înregistrează în intersecțiile mari din Bistrița şi/sau celelalte orașe.

Exemplu 2018:

-Bistriţa, la intersecţia B-dul Independenței-str.Libertăţii- str. Sigmirului, limita admisă a nivelului de zgomot este de 75dB / s-au  înregistrat :

– luna ianuarie 75,1dB,

– luna aprilie 78,1 dB;

– Beclean, la intersecția Str.1 Dec. 1918(DN17) – str.Trandafirilor, limita admisă este de 75dB / s-a  înregistrat :

– luna ianuarie 82,8 dB.

Exemplu 2019:

– Bistriţa – Intersecţia stradală :B-dul Independentei – Str. Libertăţii – Str. Sigmirului limita admisă este de 75dB / s-a  înregistrat:

– luna aprilie 77,2dB,

– luna august 84,5dB.

-Năsăud – Primărie – B-dul G. Coșbuc(DN17C) ,  limita admisă este de 75dB / s-a  înregistrat:

-luna martie 76,7dB.

Aerul e mai curat, mai respirabil

Astfel, situația în 2018 privind valoarea medie anuală a indicatorului PM 10 (n.red.- particule în suspensie, adică un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid) conform determinărilor realizate de APM BN prin Staţia automată de monitorizare a calităţii aerului, a fost de 16,97 µg/m3 valoare ce se situază mult sub valoarea limită anuală. Concentrația unui poluant aer (de exemplu ozon) este administrată în micrograme (o milionime de grame) pe aer de metru cub sau µg / m3. Pentru anul 2019, pentru perioada ianuarie – august, valoarea medie a indicatorului PM10 a fost de 9,99 µg/m3. Pentru toţi ceilalţi indicatori SO2, NOx, CO, O3, C6H6, NH3 pulberi sedimentabile, nu au existat depăşiri conform limitelor impuse prin legislaţia în vigoare.

Potrivit  raportului Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, cauza principală a depăşirilor pentru zgomot este traficul rutier.