joi, iunie 30, 2022
AcasăEvenimentISU Bistrița: Exercițiu de amploare – accident rutier cu victime multiple anunțat...

ISU Bistrița: Exercițiu de amploare – accident rutier cu victime multiple anunțat prin sistemul Ecall

-

“Accidentele rutiere cu victime multiple se situează printre riscurile cele mai frecvente cu care se confruntă județul Bistrița – Năsăud, iar acest risc crescut ne determină să exersăm și să perfecționăm răspunsul integrat, cu implicarea tuturor factorilor de decizie și a structurilor care au atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

            Joi, 16 iunie a.c., în jurul orei 22.00, la intrarea în orașul Beclean, dinspre municipiul Bistrița, ISU Bistrița – Năsăud a organizat un exercițiu tactic de amploare, cu mijloace și resurse în teren. Ținând cont de faptul că scenariul exercițiului, cunoscut de un număr restrâns de persoane implicate în organizare, a constat într-un eveniment rutier, cu victime multiple, anunțat prin sistemul Ecall de apelare automată a numărului de urgență 112 de către unul dintre autovehiculele implicate în accident, dotat cu acest sistem și care a notificat Dispeceratul Integrat I.S.U. – S.A.J. Bistrița – Năsăud despre accidentul de circulație, echipajele angrenate au fost puse în fața unei situații cu minime informații inițiale, fapt ce a determinat dificultatea crescută a intervenției din primele minute, situație cu care nu se întâlnesc în mod frecvent.  

            Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, exact cum se întâmplă în situațiile de urgență reale, exercițiul propus de organizatori a urmărit modul de lucru integrat al salvatorilor, aplicarea Planului Roșu de Intervenție pentru județul Bistrița – Năsăud, respectiv Planului Alb existent la nivelul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, implicarea autorităților locale prin comitetul pentru situații de urgență Beclean, supervizat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud.

            Echipele operative de intervenție care încadrează echipaje de pompieri, medici și asistenți medicali, personal de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, prin UPU – SMURD și Serviciul de Ambulanță Județean, polițiști și jandarmi au avut o nouă oportunitate de a-și consolida modul de aplicare a procedurilor specifice și, cel mai important, de a identifica aspecte ce trebuie perfecționate, atât procedural, cât și individual.

            Evaluatorii și organizatorii exercițiului au urmărit îndeaproape toată desfășurarea de forțe și au scos în evidență, spre remediere, toate aspectele ce țin de fluxul informațional, esențial în gestionarea dezastrelor, modul de intervenție al fiecărui echipaj în parte, precum și coordonarea și cooperarea dintre comandantul operațiunilor de salvare și a directorului operațiunilor de salvare medicală.

            Mulțumim celor 16 voluntari care au ”jucat” rolul de victime și au respectat scenariul în dinamică, până la cel mai mic detaliu, pentru ca exercițiul să poată să reflecte realitatea unei situații de urgență cu care ne putem confrunta în orice moment. 

Asigurăm opinia publică despre oportunitatea și necesitatea organizării exercițiilor de amploare ce duc la identificarea problemelor, nevoilor; corectarea lor și perfecționarea modului  în care instituțiile Statului Român oferă servicii de specialitate cetățenilor.”, a transmis ISU Bistrița.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâneți conectați

5,700FaniÎmi place
spot_img

Ultimele știri