Jandarmeria a fost sărbătorită timp de șapte zile la Bistrița. Momentul culminant s-a desfășurat astăzi pe Pietonal. Ce a spus prefectul Ovidiu Frenț?

656

În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române,www.jandarmeriaromana.ro.

Punctul culminant al activităţilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române la Bistriţa, s-au desfășurat, miercuri,  de la ora 12.00 pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Aici, toți cei prezenți, aici amintindu-I pe prefectul Ovidiu Frenț, viceprimarul Cristian Niculae și vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, au asistat la un ceremonial militar specific. De asemenea, a putut fi văzută tehnica folosită de jandarmi în diferite misiuni dar şi autovehiculele aflate în dotarea inspectoratului.

La toate aceste activităţi au fost prezenţi şi câinii de serviciu ai jandarmilor bistriţeni a căror exerciţii constituie mereu un punct de atracţie pentru vizitatorii de toate vârstele.

 

Prefectul Ovidiu Frenț: ” Sunt deja 169 de ani de când instituția Jandarmeriei a luat naștere în România, 169 de ani de istorie, de curaj, de dăruire și sacrificiu.  Cu un rol esențial în societatea noastră, Jandarmeria este unul din pilonii de bază ai siguranței și ordinii publice, având misiunea de a păstra acel echilibru care protejează drepturile, libertățile cetățenilor și ordinea de drept.
De-a lungul celor 169 de ani de activitate, misiunile Jandarmeriei s-au diversificat, aceasta fiind din ce în ce mai frecvent implicată în acțiunile de salvare a oamenilor și a protejare a comunităților în situații de urgență, jandarmii fiind, alături de pompieri, cei care intervin în cazuri de inundații, alunecări de teren, înzăpeziri sau misiuni de salvare montană. Stimați jandarmi, ați ajuns la marcarea unei lungi tradiții instituționale, iar acest lucru vă responsabilizează cu atât mai mult să vă cunoașteți istoria, să acționați cu demnitate și echilibru, învățând din greșelile făcute și continuând nenumăratele lucruri bune pe care le-ați făcut pentru români. Eu vă sigur de întreaga mea susținere, pentru că îmi doresc ca o instituție a statului de drept cum este Jandarmeria Română să ocupe locul pe care îl merită cu adevărat în societate”, a transmis prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț. La mulți ani Jandarmeriei Române!”

 

Reamintim că

 

Activităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române destinate publicului larg, au fost  organizate şi în acest an la Bistriţa dar şi în localităţile Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi. Acestea au debutat miercuri 27 martie a.c., cu un Punct de Informare în oraşul Beclean, unde toţi cei interesaţi de activitatea jandarmilor vor putea să îi întâlnească în parcul din zona centrală a oraşului, între orele 11.00-14.00.

De asemenea, zilele trecute au fost expuse la faţa locului materiale aflate în dotarea jandarmilor care sunt folosite în misiuni. Iubitorii muntelui au putut vedea şi materialele specifice folosite de aceştia în misiunile din mediul montan executate de Jandarmeria Montană Rodna şi Piatra Fîntînele.

Puncte de Informare au fost organizate şi la Bistriţa, vineri 29 martie a.c., între orele 11.00-14.00, când jandarmii au fost prezenţi în zona BIG, luni, 01 aprilie a.c. la Năsăud în curtea Liceului George Coşbuc, respectiv marţi, 02 aprilie a.c. în localitatea Sângeorz-Băi, în curtea şcolii generale din localitate.