La Bistrița, Ziua Imnului Național a fost marcată printr-o ceremonie organizată la statuia poetului Andrei Mureșanu (FOTO/VIDEO)

159

La Bistrița, Ziua Imnului Național al României a fost marcată printr-o ceremonie organizată la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală.

Manifestările dedicate Imnului de stat al României au debutat cu acordarea onorului militar, după care a fost rostită o rugăciune pentru binecuvântarea și protejarea poporului român.

Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, au transmis câte un mesaj cu ocazia acestei zile.

De 23 de ani sărbătorim Ziua Imnului Național la statuia lui Andrei Mureșanu, autorul poemului ”Un răsunet”, bistrițeanul nostru Andrei Mureșanu. ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. A fost scris de un poet născut la Bistrița, dar care a trăit o bună parte din viață la Brașov, a trecut Carpații, deci până la urmă reprezintă o chintesență a parcursului poporului român spre unitate. Ziua de astăzi o sărbătorim începând din 1988, când prin Legea nr. 99 s-a stabilit că 29 iulie este Ziua Imnului Național. O spun ca de fiecare dată, patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu, nu trebuie să fie o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate. Părinții și țara se iubesc necondiționat și continuu. La mulți ani, români! La mulți ani, România, de Ziua Imnului Național”, a spus Ioan Turc.

La rândul său, Camelia Tabără a spus: ”Drapelul, stema și Imnul Național sunt reperele ce trebuie să intre în sufletul fiecărui copil, al fiecărui tânăr, ca suport al sinelui din viața de adult, ca elemente ale apartenenței naționale. (…) Să îți cinstești țara, să respecți simbolurile ei nu înseamnă o etalare ostentativă a sentimentului patriotic”. 

Mai apoi, tânărul Bogdan Berbecar și militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au intonat ”Deșteaptă-te române!”.

După acest moment, ceremonia a fost declarată închisă, iar militarii Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa au defilat prin fața celor prezenți la eveniment.

Simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, la data de 29 iulie 1848. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales Imnul Naţional al României, fiind consfinţit prin Constituţia din anul 1991.