La propunerea CNSU, Guvernul a adoptat noi măsuri restrictive

164

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi seara, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a adoptat noi măsuri care vor ajuta la limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus și la reducerea pandemiei de COVID-19.

În această săptămână am avut mai multe întâlniri – cu Asociaţia Consiliilor judeţene, cu primarii de sector şi primarul general. Astăzi am avut o întâlnire cu toate cultele din România. (…) Astăzi, în şedinţa de Guvern, am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea pandemiei, aceste decizii au fost aprobate prin hotărâre de guvern”, a declarat Cîţu la Palatul Victoria.

Ulterior, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat noile măsuri, precizând că una dintre acestea vizează intervalul orar în care este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței.

”Am avut o ședință la nivelul Grupului Tehnico-Științific, unde a fost discutată situația actuală, incidențele care sunt și au fost propuse mai multe măsuri care au fost discutate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, rezultând Hotărârea CNSU nr 20. Măsurile care au fost adoptate sunt următoarele: în primul rând, referitor la intervalul orar în care este permisă circulația, acolo unde incidența este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația va fi permisă doar până la orele 20.00 și nu până la 22:00 cât este acum, iar activitatea operatorilor economici va fi permisă până la ora 18.00”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, revenirea asupra măsurilor se va face atunci când scade rata de infectare sub 3,5. Dacă incidența depășește 7,5 la mia de locuitori, măsurile se vor aplica pe toată durata săptămânii.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai completat că în localitățile unde rata de infectare trece de 4 la mia de locuitori se va suspenda activitatea în sălile de sport/fitness.

Raed Arafat a vorbit și despre zilele de 26 și 27 martie, când se va permite circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Pesah.

În ceea ce privește Paștele catolic, pentru a permite cetățenilor să participe la slujba de Înviere, în noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între orele 20.00 – 02.00.

Tot prin Hotărârea nr. 20 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost aactualizată și lista țărilorcu risc epidemiologic ridicat, potrivit căreia Marea Britanie nu se mai află în zona galbenă.