Mai puțină teorie, mai multă practică: Numărul de clase la învățământul liceal teoretic este în scădere: cu 7 mai puține în 2019

465

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă, situația numărului de clase la instituțiile de învățământ din BN pentru anul școlar 2019-2020. Potrivit lui Iurișniți, în 2019, numărul de clase va scădea cu 7 mai puțin față de ceea ce a fost în 2018: ” E vorba de 30 de ore săptămânale la o clasă, ceea ce este egal cu 210 ore/ 18 ore normă didactică de predare, este egal cu 11,66 posturi de predare mai puține”, explică Iurișniți.

Ea a mai precizat că există și școli favorizate, aici numărul de clase pentru anul școlar 2019-2020 nefiind deloc diminuat: Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, Liceul Sanitar, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național ”Petru Rareș”, Colegiul Național ”George Coșbuc”.

Așa cum e de așteptat, există și mari perdanți, mai spune Iurișniți, aici fiind vorba de Colegiul Național ”Liviu Rebreanu!, INFOEL Bistrița sau Liceul Agricol din Bistrița.

În ceea ce privește situația numărului de clase tăiate la licee, aceasta arată în felul următor:

Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”- 1 clasă de Filologie din 8

Colegiul Tehnic INFOEL – 1 clasă de Economic/ Tehnician Economic din 6

Liceul Grigore Moisil – 1 clasă Protecția Mediului din 3

Liceul de Servicii Bistrița – 1 clasă Turism și Alimentație din 2

Liceul Forestier – rămîne fără clasa de Economic : una din una tăiată

Liceul Agricol Bistrița- rămâne fără două clase, una de technician veterinar și o alta de Industrie Alimentară

Liceul Agricol Beclean- 1 clasă de Tehnician economic din 2

Liceul Economic Năsăud – 1 clasă Mate-Info din 4

Liceul Solomon Haliță Sg. Băi – 1 clasă de Econoic din 5

Cu toate acestea, o creștere a numărului de clase este înregistrată la școlile profesionale. Concret, dacă în 2018 au existat 31 de clase, pentru 2019 va fi vorba de 33,5 clase plus 2,5 clase de învățământ dual, ceea ce înseamnă 36 de clase cu 5 clase mai multe decțt în 2018.