Mâine e ultima zi de școală iar de sâmbătă începe vacanţa mare!

651

Preşcolarii şi elevii răsuflă uşuraţi: mâine încheie un an școlar. Vineri, 14 iunie, este ultima zi de şcoală din anul şcolar 2018 – 2019. Deja mediile au fost încheiate, socotelile au fost făcute, coroniţele urmând a fi împărţite în cadrul binecunoscutelor și emoționantelor festivități de sfârșit de an școlar. Urmează aproape trei luni de odihnă, relaxare şi plimbări, fără teme zilnice şi fără trezit de dimineaţă.

La anul, vacanţe mai puţine
Elevii se vor întoarce în bănci cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori, pe 9 septembrie. Şi vor avea mai puţine vacanţe anul viitor. Anul şcolar 2019 – 2020 debutează pe 9 septembrie şi vor fi cursuri până pe 20 decembrie 2019, când se va şi încheia semestrul întâi. La finele lunii octombrie, între 26 octombrie şi 3 noiembrie, va fi o săptămână de vacanţă doar pentru clasele din învăţământul primar şi preşcolar. Vacanţa de iarnă va avea trei săptămâni, de pe 21 decembrie 2019 până pe 12 ianuarie 2020.
Semestrul al doilea începe, aşadar, pe 13 ianuarie 2020 şi va avea doar vacanţa de primăvară, între 4 şi 21 aprilie 2020. Cursurile vor fi reluate pe 22 aprilie şi se vor încheia apoi pe 12 iunie 2020. Vacanţa mare va începe pe 13 iunie.

Examene şi admitere pentru absolvenţi
Pentru elevii de clasa a VIII-a şi pentru cei de a XII-a este o perioadă plină de emoţii. Examenul de bacalaureat este în plină desfăşurare, astăzi, fiind programată prima zi a ultimei probe de competenţe, cea la limba străină de circulaţie internaţională. Cei mai mulţi candidaţi susţin proba orală la limba engleză. Celor care au obţinut certificate internaţionale le este echivalat rezultatul, astfel încât ei nu mai trebuie să se prezinte la proba de competenţe.

Marţi, 18 iunie, intră în examen şi absolvenţii de clasa a VIII-a. Prima probă programată este cea la limba şi literatura română, urmată, pe 20 iunie, de proba scrisă la matematică. Primele rezultate vor fi afişate pe 25 iunie, până în ora 12, astfel încât, în aceeaşi zi, între orele 14 şi 20, să poată fi depuse contestaţiile. Lucrările contestate vor fi recorectate între 26 şi 28 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice pe 29 iunie.

Două zile mai târziu, pe 1 iulie, încep şi probele scrise la bacalaureat, cu cea la limba şi literatura română. Pe 2 iulie va fi proba la limba şi literatura maternă, iar pe 3 iulie, proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc joi, 4 iulie.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până în ora 12, candidaţii nemulţumiţi de note având la dispoziţie patru ore, până la ora 16, să depună contestaţie. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pe 13 iulie.