Masacrul pădurii de la Sângeorz Băi a fost confirmat de Garda Forestieră Cluj. La Ocolul Silvic Anieș au avut loc mai multe controale

813

Tăierile ilegale de copaci , cât mai ales cele legale se pot transforma în adevărate bombe ecologice, având drept consecință distrugerea unor ecosisteme ce supraviețuiau în zonele afectate de mii de ani. La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, România se poate ”lăuda” cu foarte multe tăieri de păduri, nici Bistrița-Năsăud neputând fii excepția care ar întări regula defrișărilor fără sens și fără noimă. Există o noimă: îmbogățirea rapidă a unor personaje sus puse.

De curând, Garda Forestieră a demarat  o anchetă care vizează tăierea ilegală a peste 4.000 de cioate, aproximativ 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, până în acest moment fiind vorba de un prejudiciu care depășește 1.200.000 de lei! Totul a plecat de la mai multe material publicate în presă cu privire la nenorocirea produsă în pădurea respectivă. În cele din urmă,  Garda Forestieră Cluj a emis un comunicat de presă prin care recunoaște jaful petrecut. Inspectorul Șef, Istrate Stețco, cel care a semnat acest comunicat, specifică faptul că în prezent continuă cercetarea la fața locului și că până la momentul 13 septembrie 2019 (articolul nostru fiind publicat la data de 11 septembrie) au fost descoperite un număr de 3.350 de cioate provenind din tăiere ilegală, ceea ce înseamnă un volum de 2.994,56 de metri cub de material lemnos, prejudiciul fiind de 1.070.315 lei.

Ce s-a întâmplat la Sângeorz Băi?  3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal

 

Garda Forestieră a demarat în aceste zile o anchetă care vizează tăierea ilegală a peste 4.000 de cioate, aproximativ 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, până în acest moment fiind vorba de un prejudiciu care depășește 1.200.000 de lei!

„Din toamna anului trecut am început controlul acolo, un control survenit în urma unei petiții făcute de o presoană fizică, în care ni se sugera să verificăm anumite tăieri, nu neapărat tăieri ilegale. Dar, într-adevăr, când am început controlul în toamnă, am constatat că e vorba de tăieri ilegale. În această primăvară am reluat controlul în zonă, control care este și acum în plină desfășurare!” – a declarat pentru stiridebistrita.ro șeful Gărzii Forestiere, Daniel Pop.

 

Cel mai mare jaf din istoria Bistriței-Năsăud

 

„Din păcate, sunt prejudicii foarte mari… La ora asta sunt peste 4.000 de cioate, un volum de circa 3.500 de metri cubi de lemn tăiat, ceea ce ar însemna peste 1,2 milioane de lei prejudiciu. Atenție, acestea sunt doar niște date parțiale, căci noi în continuare găsim cioate și nu știu când vom finaliza acțiunea pentru că… este dezastru acolo… Mare parte a cantonului respectiv este vizibil din drumul principal. Așa ceva nu am văzut de foarte mulți ani! Sigur, mai sunt tăieri ilegale izolate, de mai mici dimensiuni, dar așa ceva, la dimensiunea și amploarea asta nu am mai avut…” – a conchis Daniel Pop.

 

Lemnul tăiat este în preponderență format din foioase, dar și rășinoase. Luat după aspectul cioatelor, acest lemn ar putea fi folosit inclusiv în zona de construcții, cea a prelurării, precum și ca lemn de foc. Poliția a deschis un dosar încă din toamna trecută, atunci când comisarii Gărzii Forestiere au sesizat acest aspect, ancheta polițiștilor fiind și ea pe rol.