Medic din Bistrița-Năsăud, decorat de președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale a Ambulanței (FOTO)

173

Cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței, un număr 45 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe ale ţării au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. Printre aceștia se numără și dr. Lucian Bobeanu din Bistrița-Năsăud.

Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate, de la începutul pandemiei de COVID-19, în cadrul Serviciilor de Ambulanță Județene, în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populației, șeful statului a acordat Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler pentru 21 de medici şi Medalia “Meritul Sanitar” clasa a III-a pentru 24 de asistenţi medicali.

Potrivit Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, medicului Lucian Bobeanu, care lucrează atât la Spitalul Orășenesc Beclean, cât și la Ambulanța Bistrița-Năsăud, i-a fost acordat Ordinul “Meritul sanitar” în grad de Cavaler. Acesta se numără printre cadrele medicale care au trecut prin COVID-19.  Mai mult, pentru a îi ajuta pe cei aflați în stare gravă din cauza infectării cu noul coronavirus, dr. Lucian Bobeanu a donat de mai multe ori plasmă.

Ceremonia de decorare a medicilor și asistenților medicali a avut loc joi în grădina Palatului Cotroceni, la eveniment luând parte şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

În timpul ceremoniei, președintele Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune, afirmând că distincțiile oferite astăzi reprezintă recunoașterea statului român pentru efortul personalului medical aflat în linia întâi în lupta împotriva COVID-19.

”Această întâlnire cu dumneavoastră este emoționantă pentru că 28 iulie, ziua care vă este dedicată, stă sub semnul onorării sacrificiilor pe care le faceți zi de zi. Uneori obosiți după perioade foarte grele, lăsându-vă acasă familiile care cu siguranță au nevoie de prezența și sprijinul dumneavoastră, sunteți gata mereu să salvați oameni. Sunteți cei care duceți permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferența între viață și moarte. Distincțiile oferite reprezintă recunoașterea statului român pentru toate aceste sacrificii, pentru valorile fundamentale care vă ghidează vocația și pentru modelele de urmat pe care le întruchipați. Și pentru că acest platou nu poate cuprinde pe toți aceia către care ne îndreptăm prețuirea astăzi, vă rog să acceptați recunoștința oferită și în numele colegelor și colegilor dumneavoastră de breaslă. Însemnătatea zilei de astăzi este cu atât mai mare cu cât în ultimul an și jumătate eforturile dumneavoastră, ale întregului personal medical și ale tuturor celor aflați în linia întâi au fost intensificate la maximum în contextul actual al pandemiei. Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat și pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări și deși sunteți în prima linie, mereu expuși riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanță, v-ați făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire și, cel mai important, cu grijă și dragoste față de oamenii aflați în suferință. În tot acest timp, ați reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienții COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noștri, meritați respectul nostru! Mulți dintre colegele și colegii dumneavoastră și-au pierdut viața în aceste circumstanțe teribile, făcându-și cu devotament datoria față de cetățenii noștri, și lor le omagiem astăzi amintirea”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a punctat că România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea “mai sigură” cale pentru a o încetini este vaccinarea.

”Acest virus cu care ne confruntăm de atâtea luni a făcut și continuă să facă victime. Deși acum ne aflăm într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe țări o intensificare, așa-numitul val patru, și România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face față. Cea mai sigură cale pentru a încetini această pandemie rămâne vaccinarea și îi îndemn pe toți cei care nu s-au vaccinat încă să meargă cu încredere să se vaccineze, pentru că efectele benefice de protejare împotriva COVID-19 sunt certe și demonstrate. Fiecare persoană în plus care se vaccinează contribuie, cu responsabilitate, la încheierea acestei grave crize sanitare. Această perioadă ne-a arătat, o dată în plus, și nenumăratele hibe și probleme ale sistemului nostru de sănătate. Avem acum ocazia să ne gândim la șansa reconstrucției și reafirm, astfel, preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de reformare a domeniului sănătății, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică. O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus și în fața unei alte lupte, cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical. Scopul celor care răspândesc dezinformări și știri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea națiunii noastre. Să nu le permitem să facă așa ceva! Este important să conștientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acționează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanțe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viața semenilor. Este deopotrivă necesar să ne amintim să fim solidari în fața pandemiei și să mergem mai departe împreună. Mă înclin cu recunoștință în fața dumneavoastră și vă încurajez să continuați în această nobilă misiune!”, a încheiat președintele României.

La data de 28 iulie, Ambulanța din România a împlinit 115 ani de la înființare.