Milașul, comuna care nu și-a schimbat primarul din 1989. Iosif Gabor a fost ales în urmă cu 30 de ani, fiind în continuare preferatul localnicilor

782

Milașul este singura comună din județul Bistrița-Năsăud care este administrată din 1989 de același primar: profesorul Iosif Gabor. De asemenea, Milașul este localitatea unde s-a născut Cardinalul Iuliu Hossu,  numele celui beatificat de Papa Francisc a revenit școlii gimnaziale din Milaș.

Astăzi, acolo a ajuns și președintele CJ BN, Radu Moldovan, dar și Ioan Scurtu jr. reprezentantul la vârf al Dimex , firma care a reabilitat și modernizat primăria Milaș,  un alt proiect finanțat de către Guvernul României prin PNDL, în valoare de 1,2 milioane lei.

Radu Moldovan: ” Omul sfințește locul atunci când face lucruri bune pentru comunitate! Așa se-ntâmplă și în comuna Milaș, unde echipa dlui Primar Iosif Gabor a dezvoltat semnificativ acest frumos loc și își propune să continue munca.Am găsit astăzi o Primărie modernizată, extinsă, Vă doresc să aveți înțelepciune și răbdare cu toți oamenii care vor veni la Primărie. Să vă aplecați cu responsabilitate asupra fiecărei probleme și să le fiți alături, așa cum ați făcut-o și până acum. Am toată prețuirea și respectul pentru cei ce au muncit la ridicarea și modernizarea instituției și pentru întreaga echipă a dlui primar Iosif Gabor.
Sunteți oameni de seamă, care cresc comunitatea și pun suflet în tot ceea ce întreprind. Tot în Milaș și tot prin PNDL, bani de la Guvernul României, am descoperit Școala Gimnazială ”Cardinal Iuliu Hossu”, modernizată și plină de copii cuminți. Un proiect cu adevărat util pentru comună, care să crească mari copiii locului”, a spus Moldovan.

  

 

 De meserie, primar… 

Iosif Gabor ajunge primar al comunei Milaș pe data de 28 decembrie 1989, atunci când adunarea generală a sătenilor îl instalează la primărie. Primarul Gabor are 64 de ani şi este la bază profesor de biologie, însă nu a mai călcat într-o sală de clasă din `89. Asta pentru că din `89 conduce primăria Milaş, comuna sa natală.    Până în anul 2001, edilul a fost pe listele PDL-ului, iar după a trecut la PSD.  „Prima dată am fost luat de val, în `89, am picat ca musca în lapte, ca să zic aşa. Cel mai greu a fost la început aplicarea legilor fondului funciar. Aproape 10 ani ne-am luptat tot cu asta. După, în `94, am fost prima comună din judeţ care avea gaz”, îşi aminteşte Iosif Gabor.   „După două luni, mi-am dat demisia, iar după o altă săptămână, oamenii m-au dus înapoi. Pe vremea aceea, toată lumea credea că are drepturi nu şi obligaţii. La Milaş erau trei CAP-uri, noaptea se furau oile, caii, viţeii. A fost greu. După aceea, au venit legile fondului funciar, dar din fericire nu au fost probleme, nu am avut procese. Pe parcurs, ne-am intrat în ritm”, rememorează interlocutorul nostru.

 

Întrebat cum de a fost ales de săteni de şapte ori, Iosif Gabor spune că l-a ajutat faptul că nu le-a înşelat oamenilor aşteptările, dar şi faptul că nu a promis lucruri irealizabile. Mai mult, acesta spune că la fiecare decizie importantă s-a sfătuit cu oamenii şi au stabilit priorităţile împreună.

În 9 februarie 1992  a avut prima confruntare electorală, iar de atunci a ieşit de fiecare dată, în primul tur, cu peste 76%. „Nu am avut un contracandidat puternic”, spune modest primarul din Milaş. „Ce am făcut pentru oameni, am făcut şi pentru mine. Ce am făcut pentru mine, am făcut şi pentru oameni”, adaugă el. După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, şi Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, amândoi în funcție și la această oră.

 

L-am întrebat pe Iosif Gabor de ce a fost așa de discret  în timpul celor 30 de ani de când este primar în Milaș. Răspunsul este unul de bun simț : ” Nu mi-a plăcut niciodată să ies în față. Vă mai spun ceva: nu îmi place politica. Eu nu am fost ales de oameni să fac politică, ci să fac admimistrație, iar tot ceea ce am făcut, am făcut cu respect pentru toți locuitorii acestei comune: pietruiri, acum asfalt, apă, canal, gaz. Să știți că s-au fpcut multe în comuna Milaș, așa mici cum suntem și tot ceea ce s-a făcut a avut girul consătenilor mei, eu fiind cel care i-am întrebat în fiecare an în ultimele trei decenii, ce vor și cum vor să facem. Așa se conduce în mod democratic”, explică Iosif Gabor.

În Milaș au fost implementate 19 proiecte în valoare de 24,2 milioane de euro, adică 114,25 de milioane de lei

 

I.CONSILIUL JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD
1.Modernizare DJ 162 Ocnița- Milaș -limită de jud. Mureș (12,4 km) -11milioane lei (2,3 milioane EURO)- Recepționat
2.Modernizare DJ 173 Șieu-Teaca-Ocnița (25,6 km)-65,8 milioane lei (13,9 milioane EURO)- Este în achiziție publică
TOTAL CJBN: 2 proiecte în valoare de 76,8 milioane lei (16,2 milioane EURO)

II.BUGET LOCAL
Din bugetul local au fost implementate 8 proiecte în valoare de 1,62 milioane lei (340.000 EURO)

III.GUVERNUL ROMÂNIEI
1.Reabilitare stradă în loc.Orosfaia (3,7 km)-1,3 milioane lei (280.000 EURO)-Finalizat
2.Sistem de canalizare și stație de epurare în localitatea Milaș (5,61 km)-3,2 milioane lei (680.000 EURO)-Finalizat
3.Modernizare drum DC 20B-Ghemeș (3,7 km)-2,8 milioane lei (600.000 EURO)-Finalizat
4.Extindere rețea publică de canalizare a apelor uzate menajere în Orosfaia și Comlod-5,4 milioane lei (1,14 milioane EURO)- În execuție
5.Modernizarea și extinderea Primăriei din Milaș -1,2 milioane lei (250.000 EURO)-Finalizat
6. Lucrări de construcții pentru obținerea autorizației ISU pentru Școala Gimnazială ”Cardinal Iuliu Hossu”, Milaș- 971.000 lei (206.000 EURO)-În execuție
7.Eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public din Milaș- 253.000 lei (54.000 EURO)-Finalizat
TOTAL INVESTIȚII GUVERNUL ROMÂNIEI: 7 proiecte în valoare de 15,12milioane lei (3,2milioane EURO)

IV.FONDURI EUROPENE
1.Proiect integrat: Asfaltare drumuri de interes local în comuna Milaș+Reabilitare cămin cultural în comuna Milaș+ Construcție grădiniță pentru copii cu program redus, comuna Milaș (6,8 km)-11 milioane lei (2,3 milioane EURO)-Finalizat

V.POIM 2014/2020-Apă și canalizare
1.Alimentare cu apă: Extinderea conductei de aducțiune și a rețelei de distribuție (23,3 km)- 9,71 milioane lei (2,05 milioane EURO)
-2 stații de pompare a apei potabile