Ministrul Ioan Deneș a prezentat la Bistrița o nouă lege care vizează gospodărirea sustenabilă a pădurilor

606

Proiectul de lege care va fi lecturat și discutat  în Guvern a fost prezentat de Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor la Bistrița, la conferința de presă fiind prezent directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu , președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan , primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan dar și viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae.

Potrivit celor spuse de ministrul Apelor și Pădurilor, principalul obiectiv al acestui proiect legislative este diminuarea tăierile ilegale, iar suprafeţele cu tăieri la ras să fie reduse de la trei hectare la un hectar.

Ioan Deneș: ” Ţin să precizez următorul lucru: acest proiect de lege nu are ca scop diminuarea volumului de masă lemnoasă care este aprobat pentru a fi exploatat, adică cele aproximativ 18 milioane de metri cubi anual, care sunt aprobaţi prin lege, conform actelor de punere în valoare şi a amenajamentelor silvice, ci scopul acestui proiect de lege este ca tăierile ilegale, care din păcate mai există în România, să fie mult diminuate – unu. Doi: să valorificăm superior această resursă, care este, la urma urmei, un bun al tuturor, şi să nu mai vedem cum vedem, de exemplu, la ora actuală, pe marginea unor drumuri, buştean de fag, de alte specii, care ar fi pretabil să fie prelucrat industrial, să-l vedem că este crăpat în patru şi este folosit ca lemn de foc”.

 

Cum se va face această exploatare sustenabilă?

Conform documentului prezentat de Ioan Deneș, principalele direcții care vor fi urmate sunt: menţinerea integrităţii fondului forestier, limitarea tăierilor de masă lemnoasă, astfel încât acestea să se încadreze strict în posibilitatea de creştere a pădurilor, creşterea ponderii pădurilor în zonele cu climat mai puţin favorabil, evitarea dezgolirii solului prin tăieri, aplicarea de tehnologii de recoltare şi colectare a lemnului care să nu afecteze echilibrul ecologic, prevenirea proceselor de degradare a pădurilor şi solurilor forestiere, împădurirea tuturor suprafeţelor neregenerate din fondul forestier, reintroducerea în circuitul economic, prin împădurire, a terenurilor excesiv degradate, inapte pentru folosinţe agricole prin mecanisme de finanţare pe suprafaţă, paza pădurilor şi protecţia acestora în vederea prevenirii şi combaterii bolilor şi dăunătorilor, incendiilor, distrugerilor şi degradărilor.

”Prin această lege se va institui şi catalogul unic naţional al masei lemnoase recoltate din păduri, proprietarii şi administratorii de păduri fiind obligaţi să facă publică acea cantitate de masă lemnoasă pe care o exploatează, astfel încât orice cetăţean să aibă posibilitatea să vadă ce se taie, cât se taie, cine taie şi de unde se taie în pădurile României. Vreau să mai spun că o măsură important este  reducerea tăierilor rase de la trei hectare la un hectar, iar următoarea tăiere rasă va fi permisă abia după regenerarea suprafeţei tăiate, proces care poate dura între 3 şi 8 ani”, a concluzionat ministrul Ioan Deneș.
Gheorghe Mihăilescu, director general Romsilva: ”  Prin această lege, doar se reduce suprafaţa şi se reduce impactul vizual şi ajută mult la regenerarea suprafeţei. Una este să ai trei hectare, să le regenerezei natural, şi alta este să ai un hectar. Până la urmă, este doar o chestiune de tehnică silvică şi de progres al ideii că refacem pădurea pe suprafeţe mai mici, şi nu pe suprafeţe mai mari. Ca volum, nu va fi un impact de extras, pentru că, până la urmă, există o reglementare, există un proiect tehnic care spune: ai voie atât să recoltezi, atât produce pădurea, mai mult nu”.

Proiectul de lege anunţat de ministrul Apelor şi Pădurilor mai prevede obligaţia proprietarilor să îndepărteze din păduri mai întâi arborii rupţi, căzuţi sau doborâţi de vânt sau de zăpadă, şi abia apoi să taie arborii sănătoşi, şi interzicerea utilizării sub formă de combustibil a lemnului care poate fi prelucrat industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.