Ministrul Muncii, precizări despre stagiul de cotizare și vârsta la care se pot pensiona românii

119

 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, că stagiul minim de cotizare pentru pensie trebuie să rămână de 15 ani și dă asigurări că nu s-au purtat discuții la nivel guvernamental despre creşterea vârstei de pensionare.

Turcan a precizat că nu se va umbla la vârsta de pensionare a românilor, care va rămâne aceeași, cu posibilitatea ca cei care își doresc să poată lucra până la 70 de ani.

„Vârsta de pensionare rămâne aceeași, însă creăm oportunitatea continuării vieții active. Dacă ai 65 de ani și constați că vrei să mai lucrezi până la 70 de ani, printr-o simplă solicitare, în loc să intri în pensie, poți să îți continui viața activă. Aceasta este o creștere voluntară a perioadei profesionale. (…) Avem peste 125.000 de persoane peste 65 de ani care vor să muncească”, a spus ministrul Muncii într-o intervenție la Digi24.

De asemenea, sursa citată a adăugat că stagiul minim de cotizare e important să rămână 15 ani minimum, pentru că în România sunt 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei.

Pentru cei care nu îndeplinesc stagiul minim de 15 ani, a fost creată oportunitatea cumpărării de vechime pentru a putea accesa, la vârsta de pensionare, pensia minimă socială. Un român poate cumpăra vechime de cel mult 6 ani.

Stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.