Mirela Cârcu, ALDE: Scopul unui farmacist nu este să vândă cu orice preț medicamente, el trebuie să consilieze pacientul

660

Șefa femeilor liberal-democrate, Mirela Cârcu, farmacist de profesie, spune că are o viziune aproape holistică în ceea ce privește relația dintre farmacist și pacient. În acest context, Mirela Cârcu a vorbit în cadrul unei conferințe de presă de faptul că salariile în unele farmacii sunt plătite în funcție de targeturile stabilite de managerul rețelei respective. De altfel, discuția a plecat de la faptul că Mirela Cârcu își dorește o amendare a Legii Farmaciilor, în sensul în care, pentru autorizarea unein farmacii în mediul rural, ar trebui să se țină cont de criteriul demografic. Ea susține că actualul act normative din  domeniul farmaceutic este o lege  incorectă, deoarece criteriul populaţiei se aplică în mediul urban, iar în mediul rural, nu.

Mirela Cârcu: ” În mediul rural se fac farmacii fără număr. Având în vedere faptul că în mediul rural puterea de cumpărare foarte scăzută, o farmacie ca să poată supravieţui are nevoie de un anumit rulaj. Nu poţi supravieţui fără un anumit rulaj. Ceea ce se întâmplă în domeniul farmaceutic este total diferit faţă de ceea ce se întâmplă în alte domenii din mediul privat, pentru că adaosul unei farmacii este de maximum 20%. Noi, la medicamente, avem un adaos stabilit de stat, în funcţie de preţul medicamentelor. De un an de zile, se fac demersuri în Comisia de Sănătate pentru a schimba această lege, adică să se introducă criteriul de populaţie şi în mediul rural, o farmacie la 4000 locuitori”.

În sprijinul celor spuse, Mirela Cârcu a venit și cu două exemple: Maieru unde la o  populaţie de 7000 locuitori sunt deschide cinci FARMACII , iar în Chiochiş nu este nicio farmacie.

Farmacia are un alt rol în societate, ea nu este  magazin

Potrivit celor spuse de Mirela Cârcu, farmacia are un alt rol în societate, nu este ca un magazine: ”  În România lucrurile s-au deteriorat foarte mult, pentru că în spatele multor farmacii nu stau farmaciştii, pot să fie şi măcelari. Au angajat farmacist, dar nu e suficient, pentru că în momentul în care farmacia este condusă cu adevărat de un farmacist va avea alte principii. Nu putem considera farmacia ca un loc în care putem să facem vânzări. Nu acesta este scopul nostru, în farmacie se consiliază pacientul. Rolul meu ca farmacist nu este de a-l înfunda cu medicamente, ca să-mi fac un rulaj. Este aberant ce se întâmplă pe piaţa farmaceutică, pentru că cel din spatele farmaciei vrea doar să vândă”.

„Viitorul unei farmacii trebuie să arate altfel. Va trebui să terminăm odată cu acest volum de vânzări, pentru că asta se întâmplă acum. În spatele lanţurilor de farmacii sunt depozite, firme străine care doresc doar rulaj. (…) Trebuie să există mai multă colaborare între Colegiul Farmaciştilor şi Comisia de Sănătate. Trăiesc cu speranţa că demersurile făcute către Comisia de Sănătate vor fi auzite şi se va schimba ceva în domeniul farmaceutic” a conchis Mirela Cârcu.