Nicolae Moldovan: Am înțeles cu toții cât este de importantă cadastrarea localităților

492

Nicolae Moldovan: Am înțeles cu toții cât este de importantă cadastrarea localităților, mai ales în condițiile în care a fost lansată finanțarea cu numărul cinci prin care putem primi sprijin guvernamental pentru această activitate

Primăria Beclean a fost astăzi gazda unui eveniment important pentru toate administrațiile locale din zona noastră și nu numai. Dezbaterea a vizat Programul Naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, aici fiind prezenți zeci de primari din județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

Nu au lipsit Radu Codruț Ștefănescu – președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Ioan Aurel Cherecheș – prefect al Instituției Prefectului județului Cluj, Ovidiu-Victor Frenț -prefect al Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, precum și alți specialiști ai ANCPI și numeroși primari ai localităților celor două județe menționate.

Important de știut: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat, la Beclean, cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general. Suma totală alocată de ANCPI în această etapă de finanțare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de 280 de milioane de lei.

Nicolae Moldovan: ” Dezbaterea cu privire la Programul Naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 care a avut loc vineri la Primăria Beclean s-a încheiat cu succes. Cred că toți participanții am avut câte ceva de învățat din experiențele celorlalți și am înțeles cu toții cât este de importantă cadastrarea localităților, mai ales în condițiile în care a fost lansată finanțarea cu numărul cinci prin care putem primi sprijin guvernamental pentru această activitate. Am discutat despre problematica primăriilor versus oficiile de cadastru, de la intabularea posesiei, la intabulări ale domeniului public/privat al statului și al unităţilor administrativ teritoriale, de la notarea construcţiilor neintabulate în cartea funciară, la finalizarea Legilor Fondului Funciar.

Le mulțumesc pe această cale tuturor invitaților pentru participare și le doresc primarilor mult succes în implementarea proiectelor pe care și le-au propus”.

Noutăți pentru 2019: În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Până în prezent, 2.181 de primării și-au exprimat dorința de a accesa acești bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru și carte funciară o suprafață estimată de 3.291.000 hectare și un număr estimat de 4.066.000 de imobile. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanțare cu OCPI-urile trebuie să găsească prestatori până la sfârşitul lunii iunie anul curent. Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate”, a explicat Radu Codruț Ștefănescu – președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI)