vineri, mai 27, 2022
AcasăAdministrație-PoliticNu lăsa incendiul să-ți transforme în scrum munca de o viață sau...

Nu lăsa incendiul să-ți transforme în scrum munca de o viață sau chiar să-ți pună sănătatea în pericol!

-

Suntem deja în sezonul rece, cu temperaturi în scădere, iar tot mai mulți dintre noi au început să folosească sobe, reșouri, calorifere sau alte mijloace de încălzire. Astfel, țineți cont de sfaturile pompierilor și nu faceți compromisuri cu siguranța voastră și a familiei!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate!

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Fii responsabil și instalează-ți un detector de fum în locuința ta! Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Având în vedere că fumul și gazele nocive se răspândesc rapid, ai nevoie să devii conștient de pericol cât mai devreme cu putință, pentru a avea timp suficient să te salvezi.

ISU Bistrița – Năsăud reamintește că, pe timpul sezonului rece, pentru asigurarea prevenirii şi stingerii incendiilor, este necesară verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului, verificarea stingătoarelor (de toate tipurile), umplerea lor cu încărcătura de iarnă sau protejarea acestora împotriva îngheţului, a instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva îngheţului. De asemenea, trebuie pregătite uneltele pentru dezăpezirea drumurilor de acces la sursele de apă, la intrările în clădiri şi în depozite și evitată supraîncălzirea sobelor care, prin căldura radiată, pot aprinde obiectele din apropiere.

Exploatarea mijloacelor / sistemelor de încălzire – măsuri specifice de prevenire aplicabile premergător şi pe timpul exploatării sobelor/șemineelor:

 • verificaţi cu grijă sobele/șemineele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere
 • tencuiţi şi spoiţi cu var partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor
 • curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic
 • montaţi pe pardoseală, în faţa uşii de alimentare cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiunile de 0,50 x 0,70 m, pentru a preveni o eventuală aprindere accidentală a podelei/materialelor combustibile, de la jarul căzut din sobă
 • nu introduceţi în sobă/șeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele/șemineele
 • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, în încăperi unde sunt în funcţiune astfel de mijloace de încălzire.

Pentru mijloacele de încălzire locale sau centrale, care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

 • verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil
 • interzicerea supraalimentării cu combustibil
 • alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare
 • curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

 • nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant
 •  nu suprasolicitaţi circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora
 • nu utilizaţi mijloace electrice de încălzire locală improvizate
 • supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi deconectaţi-le în cazul în care apar defecţiuni sau părăsiţi încăperea respectivă.

Alte cauze generatoare de incendii sunt reprezentate de instalarea defectuoasă şi/sau exploatarea necorespunzătoare a centralelor termice cu combustibil gazos. Pentru înlăturarea acestora, trebuie luate următoarele măsuri:

 •  montarea centralelor se va efectua numai de către personal autorizat
 •  verificarea periodică a etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil gazos
 •  folosirea regulatoarelor de presiune în perfectă stare de funcţionare
 •  suspendarea utilizării centralelor termice la apariţia avariilor sau a oricăror altor defecţiuni şi solicitarea intervenţiei persoanelor autorizate pentru înlăturarea deficienţelor apărute.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâneți conectați

5,700FaniÎmi place
spot_img

Ultimele știri