O autospecială-cisternă pentru stingerea incendiilor de pădure va ajunge în Bistrița-Năsăud (FOTO)

116

Inspectorul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a recepționat, miercuri, primele zece autospeciale destinate stingerii incendiilor de pădure, acestea fiind distribuite inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Sălaj, Cluj și Maramureș.

”Incendiile de pădure sunt caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor și acces dificil, fapt pentru care este necesară reducerea timpului de răspuns printr-o intervenție imediată cu o dislocare mare de resurse umane și materiale. Autospeciala pentru intervenții la incendii de pădure este un vehicul de construcție specială care dispune de instalații, echipamente și accesorii destinate limitării și stingerii incendiilor, iar capabilitățile off-road permit intervenția în zone greu accesibile”, precizează IGSU.

Autopompa dispune de tracțiune integrală (4×4), o capacitate de a transporta 3.000 litri apă, precum și un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanță de siguranță, fără a expune personalul sau tehnica de intervenție. Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj mai ales atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de sursele cu presiune (hidranți).

Aceste autospeciale au fost achiziționate prin proiectul european VIZIUNE 2020, prin intermediul căruia Inspectoratul General pentru Situații de Urgență beneficiază de finanțare pentru un număr total de 30 de astfel de autopompe-cisternă pentru incendii de pădure, cu o capacitate de 3.000 litri.

Proiectul „VIZIUNE 2020” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

FOTO: IGSU