Opt aparate medicale ultraperformante au ajuns în aceste zile la Spitalul Județean de Urgență. Investiția trece 1 milion de lei. SJU Bistrița a fost inclus în programul național de sănătate

519

Un  număr de opt aparate medicale de ultimă generație au sosit în aceste zile la SJU Bistrița, la această oră, probabil una din cele mai dotate unități spitalicești din România. În primul rând este vorba de aparatul de ultrasonografie Doppler cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervicocerebrale și  aparatul  sistem Doppler transcranian pentru examenul transcranian al arterelor cerebrale.

Aceste noi achiziții permit identificarea cauzei 𝐀𝐕𝐂, evaluarea corespunzătoare a pacienților, dar și tratamentul țintit pentru a preveni reapariția bolii. De asemenea, pot fi evaluate persoane care suferă de o boală care crește riscul apariției 𝐀𝐕𝐂, dar și persoanele care manifestă simptome precum tinitus, tulburări de vedere, vertij sau amorțeli ale membrelor.

Cât despre programul național în care a fost inclus și spitalul nostru, coordonat de d-na Dr. Oana Toma, medic specialist neurolog, acesta își dovedește eficiența, mulți pacienți care au beneficiat de tratament intervențional în caz de 𝐀𝐕𝐂 fiind recuperați.”– a precizat Dr. Gabriela Deak, director medical al SJU Bistrița. Cele două aparate au costat 749.516 lei (156.845 euro), bani proveniți în totalitate din fondurile Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

  

 

6 aparate noi de anestezie

Ele au sosit de puțin timp și au fost montate duminică. Cele 6 aparate noi de anestezie sunt catalogate ca fiind ultra performante, deoarece, pe lângă un monitor de înaltă rezoluție care afișează parametrii vitali, acestea dispun de ventilație de înaltă performanță, care oferă acuratețe. Mai mult, sunt dotate cu un sistem de respirație compact cu încălzitor.SJU Bistrița dispune în acest moment de opt săli de operații, iar două dintre acestea au fost dotate încă de la început cu acest tip de aparate de anestezie. Acum, toate sălile de operații au sprijinul tehnic ultra modern în acest sens. Suma necesară pentru achiziția celor șase aparate a fost de 510.000 lei (106.726 euro), bani poveniți din fondurile Ministrului Sănătății în proporție de 90%, iar Consiliul Județean a contribuit cu diferența de 10%.

 

Președintele CJ BN, Radu Moldovan: ” Județul nostru trebuie, merită și poate să aibă un Spital unde profesioniștii, aparatura performantă, calitatea și continua dezvoltare să facă echipă, pentru toți cei ce au nevoie”.

 

Gabriel Lazany, manager SJU Bistrița:  „Odată cu sosirea acestor aparate se încheie cu succes un an investițional de exceptie, execuția bugetară, cea a fondurilor primite de la Minister, fiind de 100%, deci o absorbiție totală de fonduri puse la dispoziție. Acum suntem în plin proces de obținere a autorizațiilor CNCAN pentru aparatele radiologice, cel fix și cel mobil (girafa)”, a precizat pentru stiridebistrita.ro, managerul SJUB Gabriel Lazany.

 

Potrivit lui Lazany, în anul 2019, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a beneficiat de suma de 24,2 milioane de lei fonduri din partea Ministerului Sănătății, absorbite 100%, din care 8 milioane au fost destinate extinderii și modernizării secției A.T.I., la care a mai contribuit și CJ BN, iar restul de 16,2 milioane de lei au fost folosiți pentru achiziția de tehnică medicală.