Persoanele care doresc să renunțe la fumat se pot înscrie la un concurs; marele premiu – o excursie în valoare de 1.200 de euro

177

Persoanele care doresc să renunțe la fumat au posibilitatea să se înscrie la un concurs al cărui premiu este o excursie în valoare de 1.200 de euro, acesta fiind organizat pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun. De asemenea, pe parcursul derulării concursului, participanții vor primi sprijin în procesul de renunțare la acest viciu.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud a anunțat că s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție “Renunți și câștigi”, care a fost inițiată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care își propune sensibilizarea populației cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun.

Campania se derulează în perioada 21 mai – 11 iulie 2021 și constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat, desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății.

Înscrierea participanților se poate face pe site-ul www.renuntisicastigi.ro, iar în intervalul 1 iunie – 12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunțe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1.200 euro.

De asemenea, tot pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele consumului de tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, desfășoară activități de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în mediul online, cât și prin participarea directă a specialiștilor în rândul elevilor și comunităților locale, cu respectarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

Datele statistice arată că fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei COVID-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de COVID-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.

Beneficiile renunțării la fumat:

 • în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat, scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;
 • în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;
 • de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătățeşte circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;
 • de la 1 la 9 luni, se îmbunătășeşte capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;
 • într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;
 • între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;
 • în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;
 • în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;
 • crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat;
 • persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;
 • renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.